Aanwijzing voor Clinique Dr. Don (Hengelo) UPDATE: 1-8-2017

0
13034

UPDATE 1-8-2017

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de aanwijzing en de last onder dwangsom bij de Clinique Dr. Don in Hengelo beëindigd.Op 27 oktober 2016 kreeg Clinique Dr. Don een aanwijzing van de inspectie. De kliniek moest 11 tekortkomingen oplossen binnen drie maanden. Deze tekortkomingen gingen over dossiervorming, zorgproces, infectiepreventie, medicatieveiligheid en medische technologie.

In de kliniek vinden ingrepen plaats zoals op het gebied van liposucties, lipofillings, ooglidcorrecties en het verwijderen van permanente fillers
De verbetermaatregelen waren nodig om een veilige omgeving te garanderen voor ingrepen in de kliniek.

De Clinique Dr. Don

De kliniek bleek niet tijdig alle tekortkomingen te hebben opgelost. Op 28 april 2017 volgde daarom een last onder dwangsom. Na het opleggen van de last onder dwangsom heeft de kliniek op 8 en 11 mei 2017 een aantal documenten overgelegd en bracht de inspectie op 19 mei 2017 een bezoek aan de kliniek om vast te stellen of aan de aanwijzing en de last onder dwangsom werd voldaan.

De tekortkomingen op het gebied van dossiervoering en zorgproces zijn verbeterd. Hiermee heeft de zorgaanbieder voldaan aan de aanwijzing en de LOD. De inspectie zal de voortgang bij de kliniek blijven volgen.

Bron: IGZ

Daarnaast is Clinique Dr. Don door KIWA gecertificeerd voor ISO 9001.

Clinique Dr. Don in Hengelo mag voorlopig geen operatieve ingrepen meer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de particuliere kliniek een aanwijzing gegeven. De kliniek biedt onder meer liposucties en ooglidcorrecties aan

Wat is er aan de hand?

Bij een inspectiebezoek op 14 oktober is gebleken dat Clinique Dr. Don zich niet houdt aan de normen voor goede zorg. Hierdoor is de patiëntveiligheid in gevaar.

Medische hulpmiddelen (instrumenten) voor de ingrepen werden niet correct gereinigd. Dat geldt onder meer voor holle naalden die gebruikt worden voor liposucties.

De apparatuur die Dr. Don gebruikt, is niet aantoonbaar onderhouden. De anesthesieapparatuur was vies en stoffig. De behandelkamers werden ook als spreekkamers gebruikt en er stond onnodig meubilair.

Wat moet er gebeuren?

Clinique Dr. Don moet nu aan de slag met de tekortkomingen. Dat moet binnen drie maanden gebeuren. De kliniek mag pas weer operatieve ingrepen uitvoeren wanneer volgende maatregelen getroffen zijn:

Infectiepreventie:

  • De kliniek moet ervoor zorgen dat er beleid komt voor het schoon houden van de apparatuur voor anesthesie. En ervoor zorgen dat dat beleid wordt nageleefd.
  • Grote ingrepen, zoals grote liposucties, moeten worden uitgevoerd in een daartoe uitgeruste behandel-/operatiekamer.
  • Instrumenten die gebruikt worden bij ingrepen, moeten volgens de regels schoongemaakt en gesteriliseerd worden. Alleen zo kan gegarandeerd worden dat ze echt steriel zijn.
  • De apparaten die gebruikt worden voor desinfectie en sterilisatie moeten aantoonbaar tijdig worden onderhouden.

Medische technologie:

  • Ook de apparatuur die gebruikt wordt bij de ingrepen moet tijdig en aantoonbaar onderhouden worden. Apparatuur die niet op tijd onderhouden is, mag niet worden gebruikt.

Daarnaast moet Clinique Dr. Don onder meer zorgen voor goede dossiervoering, goed beleid rond verdoving en goede postoperatieve zorg. Ook de opslag, toediening en registratie van medicijnen moet beter.

Hoe nu verder?

De IGZ verwacht Clinique Dr. Don zich inspant om alle tekortkomingen te herstellen. Dit moet binnen drie maanden gebeurd zijn. Met onaangekondigde bezoeken houdt de inspectie dit in de gaten.

Als de kliniek de aanwijzing niet opvolgt, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom opleggen. Zie ook algemene uitleg over onze maatregelen.

Meer informatie

 

Reachte van Clinique dr. Don d.d. 29-03-2017

De intensieve verbouwing van Clinique Dr. Don is helemaal klaar!

De inspectie van de volksgezondheid heeft alles goedgekeurd. Alle grote ingrepen vinden weer plaats in de klinieken van Dr. Don.

Wat hebben we gedaan?

We hebben drie nieuwe medische behandelkamers, twee nieuwe beautykamers, en last but not least een OK-complex Klasse-2 gebouwd. Onze intensieve medische verbouwing is uitgevoerd met een aantal topbedrijven. Door de inzet van veel vakmensen zijn we nu klaar voor ISO 9001 zorg 2017 en voor alle eisen in de toekomst. De IGZ; de inspectie van de volksgezondheid heeft alles goedgekeurd, alle lichten staan op groen.

Met man en macht is er gewerkt!

Op alle terreinen hebben wij gekeken waar we ons konden verbeteren en dat hebben wij tot in detail uitgevoerd. Een voorbeeld is de prettige samenwerking met het MST-ziekenhuis in Enschede. Een samenwerking die vele voordelen geeft zoals de sterilisatie van al onze instrumenten wat daar nu gedaan wordt.