Breinlezer maakt communiceren met je gedachten mogelijk

Wereldprimeur in De Kennis van Nu: Breinlezer maakt communiceren met je gedachten mogelijk

Het lijkt een scene uit een science fiction film, maar het is hoogleraar neurowetenschappen Nick Ramsey van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gelukt om in de hersenen van een verlamde patiënt een ‘breincomputer’ in te bouwen. Een wereldprimeur waarmee patiënten met het locked-in syndroom hun stem terugkrijgen. Door bewegingen in gedachten voor te stellen, kun je toch een computer aansturen. Een mentale muisklik zonder iets aan te raken. De Kennis van Nu (NTR) mocht op bezoek bij de eerste en enige patiënt in de wereld waarbij deze techniek is toegepast. 

Mensen met het locked-in syndroom hebben bewustzijn, hun zintuigen werken nog in de hersenen, maar ze zijn volledig verlamd. Sommigen kunnen nog met hun ogen of vingers bewegen, anderen kunnen helemaal niets meer en zijn gevangen in hun eigen lichaam.

Communicatie voor mensen met het locked-in syndroom

De Utrechtse hoogleraar neurowetenschappen Nick Ramsey heeft een revolutionaire nieuwe manier ontwikkeld die communicatie voor mensen met het locked-in syndroom overal mogelijk maakt. Zijn techniek meet, net als EEG, elektrische pulsjes. Alleen doet hij dat niet óp, maar ónder de schedel. Het maakt het mogelijk om veel nauwkeuriger te meten en dat maakt de mentale muisklik betrouwbaarder. De nieuwe techniek is relatief goedkoop, energiezuinig en mobiel. Als alles eenmaal op z’n plek zit, dan is alleen een tablet en een antenne nodig om de signalen draadloos op te vangen en te vertalen  in een muisklik. Waar patiënten eerst waren aangewezen op het ziekenhuis, kan een revolutionaire nieuwe techniek gewoon met hen mee naar huis.

De zoektocht naar een werkende ‘Brein Computer Interface’ duurt al decennia. In laboratoria wereldwijd werden eerder al protheses en robotarmen ontwikkeld, voornamelijk bij apen. Ook aangestuurd door hersensignalen. Die werkten alleen in het lab, niet daarbuiten. In De Kennis van Nu vertelt Nick Ramsey, die hier zo’n 20 jaar aan werkte, over de eerste resultaten. Diederik Jekel ontmoette een vrijwel volledig verlamde patiënt die zich beschikbaar stelde om dit fonkelnieuwe systeem uit te proberen, na een nogal ingrijpende hersenoperatie.

Uitzending:        donderdag 17 november 2016, 19.20, NPO2

Website:            www.dekennisvannu.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen