Aandacht voor te vroeg geboren baby’s kleurt Sassenpoort en Isala paars

Array

Gemeente Zwolle en het Isala Vrouw-kindcentrum besteden in de week van 17 november aandacht aan Wereld Prematurendag. Deze dag heeft als doel aandacht te vragen voor (onderzoek naar) de meest optimale behandeling voor te vroeg geboren kinderen. Ook staat de impact die het meebrengt voor het kindje, ouders en het gezin die dag centraal.

Wereldwijd is er deze week aandacht voor te vroeg geboren kinderen. Ook andere steden in ons land die een speciale afdeling in het ziekenhuis hebben voor te vroeg geboren kinderen gaan op 17 november monumenten en objecten paars verlichten. De gemeente Zwolle helpt Isala en de Stichting Wereld Prematurendag met het vragen van aandacht, door de Sassenpoort in paars te verlichten. Ook zijn de letters van het Isala-logo bij het kruispunt aan de Ceintuurbaan en bij de hoofdingang paars verlicht. Paars is de kleur van Wereld Prematurendag.

Binnen het Vrouw-kindcentrum van Isala wordt elk jaar voor zo’n 525 te vroeg geboren kinderen zorg gedragen. De Neonatale intensive care unit (NICU) van Isala behandelt de zeer vroeggeboren kinderen die voor 32 weken zwangerschap geboren worden. Dit zijn zo’n 275 kinderen per jaar.

“Vroeggeborenen hebben veel zorg nodig omdat de diverse orgaansystemen zoals het hart, de longen en de hersenen nog niet klaar zijn. De kinderen liggen vaak tot aan de uitgerekende datum in het ziekenhuis. Dit betekent een opname van enkele weken tot soms meerdere maanden. Dit is een zeer stressvolle en onzekere periode voor de ouders”, zegt Susanne Mulder – de Tollenaer, kinderarts-neonatoloog van Isala.

Veel aandacht nodig

Mulder – de Tollenaer hoopt dat de Wereld Prematurendag meer bekendheid geeft aan te vroeg geboren kinderen. “Na de opname in het ziekenhuis zijn de zorgen nog niet voorbij. Veel van de kinderen die te vroeg geboren zijn blijken namelijk op latere leeftijd problemen te hebben. Dit varieert van zeer ernstige problemen zoals spasticiteit, doofheid en blindheid bij zeer vroeggeborenen, maar ook matig vroeggeborenen hebben twee keer zo vaak leerstoornissen waarvoor speciaal onderwijs nodig is, problemen met plannen en organiseren, aandachts- en concentratiestoornissen en problemen op sociaal gebied.

Voor ouders blijft het dus onzeker hoe het verder met hun kindje zal gaan. Daarom is er in Isala ook een nazorg en een neonatale follow-up polikliniek, waar de kinderen door een multidisciplinair team van kinderarts-neonatologen, fysiotherapeuten, psychologen en een revalidatiearts tot de leeftijd van acht jaar opgevolgd worden om vroegtijdig problemen te signaleren en zo nodig hulp aan ouders en kinderen geboden wordt.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 14.000 kinderen te vroeg geboren. Dat is 8% van alle kinderen. Het is daarom belangrijk dat hier nog meer aandacht voor komt. Wij waarderen de samenwerking met de gemeente Zwolle hierin dan ook zeer.”

Binnen het Isala Vrouw-kindcentrum vormen de Neonatale intensive care unit (NICU) en de Obstetrische high care samen het Perinatologisch centrum. Hier wordt intensieve zorg aan zowel zwangeren als pasgeborenen verleend. In Nederland zijn er in totaal tien van deze centra. Het Perinatologisch centrum van het Isala Vrouw-kindcentrum Zwolle draagt zorg voor alle hoog risico zwangerschappen en ernstig zieke (premature) pasgeborenen uit de regio noord oost Nederland.

 

Documentaire ‘Over leven’

In 2013 kreeg Isala een verzoek om mee te werken aan een film, gemaakt door Daisy Kanon. Daisy was aan het afstuderen op haar filmopleiding maar wilde daarnaast een film maken over prematuren en hun groeiproces. De hele zomer van 2013 was zij dan ook op de NICU te vinden en volgde zij verschillende kindjes. In de zomer van 2014 was haar film af en draaide deze op het Nederlands Film Festival. Nu twee jaar later vind ze het tijd de film te delen met de wereld.

‘Over leven’ is een poëtische documentaire over extreme prematuriteit, waarin we Liv (1550 gram) en Luanne (895 gram) vanaf de eerste momenten van hun prille leven volgen. Omringt door liefdevolle ouders, artsen en verpleging zullen de meisjes groter moeten groeien om zelfstandig te kunnen functioneren. Kwetsbaar en vol innerlijke kracht vertelt deze film een verhaal over leven.

Bekijk de documentaire.

Documentaire ‘Over Leven’.

Meer informatie op de website van de internationale organisatie Wereldprematurendag.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen