“Robots nemen de zorg over!”

Array
‘Robots nemen de zorg over!’ innovatiedag op 15 december
Een robot die de patiënt welkom heet in het ziekenhuis, of zelfs taken kan overnemen van de dokter of verpleegkundige. Een computerspelletje om sneller en beter te revalideren na een knie- of heupoperatie. Een bril die de echte wereld combineert met een virtuele wereld, waardoor de chirurg door een tumor heen kan ‘wandelen’ om deze goed te bekijken vóór de operatie. Het bestaat allemaal al en het zal zeker zijn intrede gaan doen in de gezondheidszorg, maar wanneer en hoe? En zullen we daar dan blij mee zijn?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil deze ‘ver-van-ons-bed-show’ dichterbij halen en houdt daarom op donderdag 15 december een Innovatiedag, bestaande uit een markt en een symposium. Beide onderdelen zijn toegankelijk voor zorgprofessionals, patiënten en alle andere belangstellenden.
Serious gaming
Van 11.00 tot 16.00 uur is de centrale hal van locatie Dordwijk (Dordrecht) gevuld met snufjes en nieuwigheden op het gebied van (zorg)technologieën van vandaag, morgen én overmorgen. Niet alleen om naar te kijken of om over te horen, maar juist ook om zelf te proberen en te ervaren. Een tipje van de sluier opgelicht: die robot om u welkom te heten, gaat u daadwerkelijk tegen het lijf lopen. Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met de Microsoft Hololens; leren wat ‘serious gaming’ kan betekenen voor revalidatie; en een ‘virtual-reality’-ervaring opdoen.
Robotica
’s Avonds vanaf 19.45 uur is er in het auditorium een symposium met de prikkelende titel ‘Robots nemen de zorg over’. Ook hier zijn alle bezoekers welkom, ongeacht hun achtergrond of kennisniveau. De enige must is: aanmelden, voordat de zaal vol zit. Dat kan op www.asz.nl/innovatie
Diverse sprekers (dokters, verpleegkundigen, bedrijven en patiënten) laten zien wat er met de huidige (zorg)technologieën al mogelijk is, maar ze gaan ook niet voorbij aan de vraag wat dit betekent voor medewerkers, voor patiënten en voor de relatie tussen die twee.
Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis is enthousiast over de Innovatiedag: “We zijn enorm druk met de zorg van vandaag en een beetje met die van morgen. Maar we móeten nadenken over de zorg van overmorgen. Waar staan we over tien jaar als ziekenhuis en hoe kunnen we technologieën op tijd omarmen en toepassen voor onze patiënten en ons werk? Want overmorgen is niet heel erg ver weg.”
Bron: ASz

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen