Interculturele psychiatrie loont: zorg is effectief en toegankelijk

Array
i-psy, specialist in interculturele psychiatrie, bestaat 10 jaar!

Veel mensen met een migratie-achtergrond die psychische problemen hebben, zijn gebaat bij interculturele benadering van hun problemen. Dat is het bestaansrecht dat i-psy, specialist in interculturele psychiatrie, viert tijdens haar tienjarig bestaan. De combinatie van de cultuur-sensitieve aanpak en de koppeling van patiënten en hulpverleners met dezelfde taal en culturele achtergrond is succesvol.

Mensen van niet-westerse afkomst voelen zich vaak niet thuis in de westerse ggz. Uit onderzoek blijkt dat hun behandelingen in de reguliere ggz onvoldoende resultaat opleveren. Met de specifieke focus die i-psy heeft, lukt het vaker en sneller om achter de oorsprong van klachten te komen en te voorkomen dat alleen symptomen worden behandeld.

Hoge behandeleffectiviteit

Net als alle ggz-instellingen meet i-psy de effectiviteit van onze behandeling met ROM (Routine Outcome Monitoring). Bij de metingen scoren patiënten van i-psy extremer dan gemiddeld in de ggz. Dat wijst erop dat i-psy in vergelijking met andere zorgbedrijven veel patiënten in behandeling neemt met een hoog niveau aan klachten en symptomen. Ondanks dat i-psy te maken heeft met vaak complexe problematiek, is de behandeleffectiviteit bij langere behandelperiodes hoger dan het landelijk gemiddelde. i-psy heeft de hoogste landelijke behandeleffectiviteit bij behandelingen die 1 tot 2 jaar duren.

Rijke cultuur

Parnassia Groep heeft in 2006 de keuze gemaakt om het cultuur sensitieve ggz-aanbod binnen de Nederlandse ggz verder te ontwikkelen. Het uitgangspunt hiervan was: patiënten moeten iets te kiezen hebben. Nu, tien jaar later, is i-psy uitgegroeid tot een landelijke organisatie met 28 vestigingen plus 13 forensische locaties. Ook is i-psy actief in 15 asielzoekerscentra. Bij i-psy werken 345 mensen, afkomstig uit veel verschillende landen en culturen. Bij elkaar spreken zij tenminste 25 talen. We kiezen bewust voor behandelteams die een afspiegeling zijn van de vele culturen die Nederland rijk is, dat kan dus per stad of regio verschillend zijn. In 2015 behandelde i-psy 12.907 patiënten.

Vraagstukken multiculturele samenleving

Samen met belangrijke partners buiten de ggz (gemeentes, welzijnsinstellingen) denkt i-psy mee over vraagstukken in de multiculturele samenleving. Zoals de toegankelijkheid van zorg, het tegengaan van radicalisering en huiselijk geweld.

Maatwerk in een interculturele context

i-psy heeft haar aanpak in het werkveld van de ggz onderstreept met het hernieuwd vaststellen van de behandelinhoudelijke visie en het uitbrengen van het i-psy-boekje ‘Maatwerk in een interculturele context’.

Bron: Parnassia Groep

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen