
Rivierblindheid nu ook uitgeroeid in Guatemala
ArrayGuatemala is het vierde land in Latijns-Amerika dat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de zogenoemde ‘verificatie’ heeft gekregen van de eliminatie van rivierblindheid (onchocerciasis). Dit bericht komt een jaar nadat een internationale coalitiede krachten bundelden, om zo het laatste zetje te kunnen geven om rivierblindheid geheel uit te roeien in ‘The America’s’.
Met deze verificatie voor Guatemala is de ziekte nu officieel uitgeroeid in vier van de zes landen in Latijns-Amerika waar rivierblindheid voorkomt. Rivierblindheid is een vreselijke aandoening die niet alleen de slachtoffers en hun families verzwakt, maar ook het gehele gezondheidszorgsysteem én de economie.
Ivermectine
De regering van Guatemala heeft nauw met de genoemde internationale coalitie samengewerkt om rivierblindheid, wereldwijd nog steeds één van de grootste oorzaken van te voorkomen blindheid, met ivermectine te kunnen elimineren.
De aanpak van rivierblindheid levert concrete resultaten op. In Latijns-Amerika is vorig jaar in Mexico de ziekte uitgebannen. In 2007 was Colombia het eerste land waar de behandeling van rivierblindheid kon worden beëindigd, omdat rivierblindheid geen bedreiging meer vormde. Ecuador volgde in 2014.
Nobelprijs
In 2015 werd bekend dat de Ier William C. Campbell de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde gewonnen heeft. Dr. Campbell, die ruim 30 jaar als onderzoeker voor Merck werkte, deelt de prijs met de Japanner Satoshi Omura. Samen stonden zij aan de oorsprong van ivermectine.
Bron: Merck