Pleidooi voor verantwoord antibioticagebruik

Array

Ieder die een steentje wil bijdragen aan het terugdringen van het onnodig gebruik van antibiotica kan dat nu online doen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt publiek en zorgverleners in Nederland en België op de Europese Antibioticadag op 18 november een belofte af te leggen om ‘antibioticabeschermer’ te worden via de website: http://www.medicijngebruik.nl/doedebelofte

Antibiotica waren een van de grootste innovaties in de geneeskunde. Nu verliezen ze hun werkzaamheid en zijn resistente bacteriën een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. De belofte dekt de belangrijkste probleemgebieden bij antibioticagebruik: gebruik ze alleen bij een bacteriële infectie, gebruik ze volgens voorschrift van de arts en hanteer goede hygiëne. Het IVM vraagt behalve het publiek ook artsen ‘Antibioticabeschermer’ te worden door de belofte af te leggen. Hierin beloven zij antibiotica alleen zeer gericht te gebruiken.

Discussie

Het instituut wil met de antibioticabelofte een discussie op gang brengen. “Internationaal doen we het heel goed, maar het probleem wordt steeds groter dus ook Nederland moet aan de bak. We dreigen over 30 jaar meer mensen te moeten begraven door onbehandelbare infecties dan door kanker. Zinnig en zuinig antibioticagebruik begint vandaag!” aldus Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. De inspiratie voor de belofte komt van de Europese antibioticaorganisatie ECDC. De Patiëntenfederatie Nederland, Maastricht University en de Antwerpse apothekersvereniging steunen de oproep.

Antibacterieel

Het IVM vindt tevens dat er aan einde moet komen aan de verkoop van antibacteriële gels en zepen. De stof triclosan veroorzaakt antibioticaresistentie in het milieu en gewone zepen zijn net zo goed. In Amerika zijn deze producten al verboden, maar in Europa nog niet.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen