Wat te doen bij zwangerschapsmisselijkheid
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 30 november 2016 - 08:53
Array
Zwangerschapsmisselijkheid komt veel voor; meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt er last van. De klachten van misselijkheid en braken beginnen voor de 9e week van de zwangerschap en verdwijnen meestal voor de 3e of 4e maand. De klachten kunnen verminderen door leefstijl- en dieetadviezen. In de NHG-standaard wordt ook het gebruik van gember (capsules van 250 mg 4 maal daags) genoemd als methode die verlichting kan geven. Medicatie is vaak niet nodig. Indien de leefstijl- en dieetmaatregelen onvoldoende effect hebben kan medicatie overwogen worden. Welke geneesmiddelen zijn er tegen zwangerschapsmisselijkheid? De meest gebruikte middelen zijn: meclozine, meclozine in combinatie met pyridoxine, cyclizine en metoclopramide. Meclozine en cyclizine zijn vrij verkrijgbaar. Meclozine in combinatie met pyridoxine, en metoclopramide zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Geen verhoogd risico
Ruime ervaring en wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er geen verhoogd risico is op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten bij het kind bij gebruik van deze middelen in de zwangerschap. Met meclozine is in de praktijk de meeste ervaring, daarom heeft dit middel de voorkeur. Metoclopramide mag alleen kortdurend worden gebruikt (max. 5 dagen) omdat de patiënte bij langduriger gebruik meer risico loopt op extrapirimidale bijwerkingen (oncontroleerbare bewegingen; vaak van het hoofd of de nek).
De meest ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidarum, moet door een specialist behandeld worden. Het braken is dan zo ernstig dat het leidt tot gewichtsverlies en uitdroging.
Meer informatie over zwangerschapsmisselijkheid en braken.
Bron: Lareb
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.