
Informatie over medicijnen in het verkeer gebundeld
ArrayArtsen en apothekers die alle informatie over rijgevaarlijke geneesmiddelen op een rijtje willen hebben, beschikken binnenkort over een online toolkit ‘Rij veilig met medicijnen’. Dit door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ontwikkelde overzicht bevat richtlijnen, links, filmpjes en animaties. Ook bevat de toolkit informatie over folders, posters en andere uitgaven die zorgverleners in kunnen zetten bij de voorlichting over rijden met medicijnen.
De toolkit is vanaf 8 december te vinden op www.rijveiligmetmedicijnen.nl en is vooral bedoeld voor huisartsen, apothekers, psychologen, bedrijfsartsen en psychiaters. Zij komen veel in aanraking met mensen die rijgevaarlijke geneesmiddelen gebruiken en verkeersdeelnemer zijn.
De toolkit bevat onder andere:
- de vernieuwde LESA ‘Geneesmiddelen en verkeersveiligheid’ van KNMP en NHG
- de vernieuwde FTO-module ‘Geneesmiddelen en verkeersveiligheid’
- film/interview apotheker voor FTO
- nascholing voor apotheek- en huisartsenteams
- animatie voor in de wachtkamer
- vernieuwde folder en poster ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’
- informatie over wetgeving
- informatie van NHG, CBR en KNMP, zoals www.apotheek.nl
Ook zijn er middelen opgenomen waarmee provincies en Regionale organen verkeersveiligheid (ROV’s) de huisartsen en apothekers in hun regio kunnen benaderen.
Achtergrond
In 2008 ontwikkelde apothekersorganisatie KNMP adviezen over invloed van specifieke geneesmiddelen op de rijvaardigheid voor zorgverleners en consumenten. Het IVM geeft in opdracht van de ministeries van I&M en VWS landelijk aandacht aan geneesmiddelen in het verkeer, o.a. via de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl. In de praktijk blijken echter niet alle weggebruikers deze adviezen over hun geneesmiddelen te ontvangen of te lezen. Een deel van de mensen gaat de weg op terwijl ze rijgevaarlijke medicijnen gebruikt.
Momenteel wordt een aantal producten rondom het thema ‘Geneesmiddelen en verkeer’ herzien. Recent is een vernieuwde versie van de landelijke eerstelijns samenwerkingsafspraak (LESA) Verkeersdeelname uitgekomen. Daarnaast is de folder ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’ geheel herzien. Om de bekendheid van de adviezen te vergroten en daardoor Nederland verkeersveiliger te maken, is in opdracht van het ministerie van I&M de toolkit ‘Rij veilig met medicijnen’ ontwikkeld.
Bron: IVM op de website www.medicijngebruik.nl