Urologen en mannen met ernstige incontinentie en erectieproblemen blij met beslissing Zorginstituut

De werkgroepen  Functionele en Reconstructieve Urologie en Andrologie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie alsmede De Prostaatkankerstichting zijn zeer tevreden met het recente besluit van Zorginstituut Nederland om de Male Sling en de Penisprothese weer in het vergoedingenpakket op te nemen.

Tot eind 2013 werd het implanteren van een erectieprothese met pomp en plaatsen van een male sling wel vergoed vanuit de basisverzekering. Het betreft hierbij vaak patiënten die, na een operatie voor prostaat-, blaas- of endeldarmkanker, worden geconfronteerd met een erectiestoornis. Ook mannen met langdurig bestaande suikerziekte krijgen vaak en soms reeds op jonge leeftijd een erectiestoornis. Sommige mannen bij wie de prostaat operatief is verwijderd in verband met prostaatkanker of waarbij met een goedaardige prostaatvergroting, prostaatweefsel via de plasbuis is verwijderd, raken na deze operatie blijvend incontinent. Zij verliezen ongewild urine.

Per 1 januari 2014 kwam de aanspraak op vergoeding vanuit de basisverzekering van de erectieprothese, in geval van een therapieresistente erectiestoornis, te vervallen. Ook de male sling verdween toen uit het pakket. Hiermee werd een beperkte patiëntengroep een zinvolle, evidence based behandeling ontnomen. Het betrof jaarlijks hooguit ca. 100 patiënten voor de erectieprothese en ca. 300 voor de male sling. De eenmalige kosten van circa 12.000 euro voor de implantatie van een erectieprothese en € 5000 voor de male sling, zijn voor de geïndiceerde patiënten onbetaalbaar, terwijl de winst in kwaliteit van leven groot is.

Uroloog dr. Rene Kropman uit het Haga Ziekenhuis in Den Haag en voorzitter van de Werkgroep Andralogie van de NVU: ”Er was hier feitelijk sprake van discriminatie. Zo wordt na een borstamputatie bij vrouwen een borstprothese in combinatie met een reconstructie van de borsten vergoed. Bij een slappe penis na een kankeroperatie moet je je echter, samen met je partner, maar zien te redden. Dat terwijl seksualiteit een heel belangrijk onderdeel is van het menselijk bestaan!

Uroloog dr. John Heesakkers van het Radboud UMC te Nijmegen en voorzitter van de Werkgroep Functionele en Reconstructieve Urologie: “De Werkgroepen Andrologie en Functionele en Reconstructieve Urologie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) hebben bij het Zorginstituut Nederland (ZIN) protest aangetekend tegen deze beslissing. Na intensief overleg met het ZIN, heeft het ZIN besloten de erectieprothese en de Male Sling weer in het vergoedingenpakket van de basisverzekering op te nemen.”

Chris Laarakker van de Prostaatkankerstichting: “Door een voor ons onbegrijpelijke beslissing van het ZIN, werden  mannen met ernstige incontinentieklachten en erectieproblemen een aantal jaar niet meer geopereerd, vanwege de hoge kosten voor de patiënt. We zijn dan ook heel blij dat het ZIN de Male Sling en de erectieprothese nu weer volledig vergoed, zodat deze patiënten weer geholpen kunnen worden, hetgeen hun kwaliteit van leven enorm vergroot!”

Male Sling

Mannen bij wie de prostaat operatief is verwijderd in verband met prostaatkanker, zijn kort na de operatie bijna altijd incontinent. Zij verliezen ongewild urine. Meestal verbetert dit in de loop van maanden. Er kan tot een jaar na de operatie verbetering zijn. Helaas blijft ongeveer vijf procent van de mannen na deze ingreep incontinent. Deze hinderlijke incontinentie komt ook voor bij mannen waarbij met een goedaardige prostaatvergroting, waarbij prostaatweefsel via de plasbuis is verwijderd.

Mannen die last hebben van ernstige incontinentie komen in aanmerking voor een ‘Male Sling’ operatie. Het doel van deze operatie is het afsluitmechanisme van de blaas te ondersteunen. Hierbij wordt een bandje (sling) om de plasbuis geplaatst om de incontinentie te verhelpen. De blaas sluit dan beter af. Hierdoor treedt er bij druk verhogende momenten (persen, hoesten, tillen, enz.) geen, of veel minder, urineverlies op.

Erectieprothese

Naast het slikken van erectiepillen, is het ook mogelijk om een penisprothese met pomp in de penis te laten implanteren. Dit is een goed alternatief voor mannen met ernstige erectieproblemen waarbij medicijnen niet werken. Penisimplantaten – ook wel penisprothese of erectieprothese genoemd – worden over het algemeen zeer goed ontvangen door patiënten.

De eenvoudigste penisprothese bestaat uit een paar buigzame staafjes die door de chirurg in de penis worden aangebracht. Na deze ingreep is de penis in principe altijd half stijf. Een erectie ontstaat door de penis met de hand in de erectiestand te plaatsen. Na de geslachtsgemeenschap kan

de penis eenvoudig weer naar beneden gebogen worden. Daarnaast bestaan er ook prothesen met een pompsysteem De oppompbare cilinders worden in de beide zwellichamen gebracht. Deze zijn

verbonden met een pompje, die wordt geplaatst in de balzak. Door een aantal keren in het pompje te knijpen vullen de cilinders zich en ontstaat er een erectie. Na het vrijen kunnen de cilinders worden geleegd door een knopje te bedienen op het pompje.

Bron: Werkgroep Functionele en Reconstructieve Urologie & Werkgroep Andrologie

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen