Behandeling voor aneurysma marfanpatiënten

Array

Het heeft geen zin om patiënten met het syndroom van Marfan te behandelen met ontstekingsremmers om een levensbedreigende verwijding van de aorta te voorkomen. Dat stelt Hibender in haar proefschrift over een nieuwe behandeling voor het syndroom van Marfan, een aangeboren en erfelijke afwijking van het bindweefsel. Dit weefsel komt op veel plaatsen in het lichaam voor. De belangrijkste verschijnselen van de ziekte zijn te zien aan hart, bloedvaten, ogen en skelet. Alle verschijnselen samen zijn te verklaren vanuit e?e?n oorzaak, een mutatie in een gen. Deze patie?nten hebben vaak problemen met hart- en bloedvaten en met name de aorta. Ontstekingsremmers zijn niet het middel om een verwijding en dan een fatale scheuring (aneurysma) van de aorta voorkomen, concludeert Hibender.

Marfanpatiënten

Zij heeft ook gekeken naar een bestanddeel in rode wijn: resveratrol. Dit kan een aneurysma bij muizen voorkomen. Ze stelt voor om door midden van een studie uit te zoeken of dit ook bij patie?nten met Marfan werkzaam is. Resveratrol voorkomt dat er gladde spiercellen in de aorta afsterven waardoor het bloedvat langer gezond blijft.

Stijntje Hibender: ‘Exploring novel treatments to prevent aortic aneurysm growth in Marfan syndrome’.

Promotores: prof. dr. B.J.M. Mulder-van der Wall en prof. dr. C.J.M. de Vries Co-promotor: dr. V. de Waard
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen