CZ steunt onderzoek Tilburg University naar big data in zorgsector

Array

Zorgverzekeraar CZ, de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten over een onderzoeksprogramma dat de komende vijf jaar zal worden uitgevoerd (2017-2021) op het snijvlak van zorg en big data.

Twee bijzonder hoogleraren, twee promovendi en een Professional Doctorate in Engineering (PDEng) gaan van 2017 tot en met 2021 onderzoek doen op de volgende twee terreinen:

1.    Disruptie in de zorg

Big Data is een grote bron van disruptie in de zorg. Door big data weten we meer van klanten en patiënten, worden processen mogelijk efficiënter en ontstaan er nieuwe diensten, applicaties en businessmodellen. Vragen die beantwoord moeten worden zijn onder meer: wat zijn de disruptieve effecten van datatechnologie op het businessmodel van een zorgverzekeraar? Wat is de impact van artificial intelligence op de regierol van verzekeraar en arts? Wat betekenen quantified self sensoren voor preventie en data-opslag? Wat betekenen personalized medicine en Therapie op Maat voor zorgverzekeraars?


2.    Personalisatie in de zorg

Er is een grote potentie om technologie en data (machine learning/reinforcement learning) te gebruiken ten behoeve van de zorg aan de klant of patiënt. Deze personalisatie in de zorg kent vele vormen: van persoonlijke behandelplannen voor patiënten, van de automatische samenstelling van veelgestelde vragen (FAQ’s) op de CZ-website, tot digitale coaching om een gezond leven te leiden waarbij persoonlijke bewegings- en activiteitsdoelen gegenereerd worden.

Betekenis voor CZ

Als zorgverzekeraar handelt CZ een enorme hoeveelheid data af. “Aan de ene kant kun je daaruit met moderne technologie van alles afleiden, aan de andere kant moet de privacy van onze verzekerden te allen tijde gewaarborgd zijn”, zegt CZ-bestuurder Arno van Son. “Data Science helpt ons te innoveren en antwoorden te vinden op de privacyvraagstukken die daarmee samenhangen.”

Bron: Universiteit Tilburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen