Intrakoop sluit groene energiedeal met Eneco voor 240 zorgorganisaties

0
1122
Recycling symbol made with green concept icons
  • 1 miljard KWh groene stroom door windenergie voor de zorg
  • Aanbesteding leidt tot duurzame energie tegen lagere leverancierskosten
  • Extra stimulans voor sociaal ondernemen
Zorgorganisaties kiezen massaal voor duurzame energie. Maar liefst 240 zorgorganisaties hebben samen met Intrakoop een energiedeal gesloten met energieleverancier Eneco. Vanaf 2019 krijgen zij groene stroom van windmolens geleverd. Naast de vergroening van de zorg, besparen de deelnemers ook fors op de leverancierskosten met een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro. In totaal gaat het bij de samenwerking om de inkoop van 1 miljard KWh elektriciteit en 200 miljoen m3 gas per jaar. “Met deze deal krijgt de duurzaamheid in de zorg een enorme impuls. Zorgorganisaties laten hiermee zien dat ze hun verantwoordelijkheid durven te nemen”, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “Deze overeenkomst heeft betrekking op maar liefst 54 procent van het verbruik van de totale zorgmarkt. Naast de bewuste keuze voor groen, vallen de kosten ook nog eens lager uit. We zijn blij en trots dat we deze overeenkomst met Eneco, één van de meest duurzame energieleveranciers, konden sluiten.”
Intrakoop heeft recent de aanbesteding voor groene energie voor de zorg afgerond. Belangrijke voorwaarde van de deelnemende zorgorganisaties was het volledig verduurzamen van hun elektriciteitsverbruik. In totaal hebben 240 zorgorganisaties meegedaan, variërend van ziekenhuizen en instellingen voor de gehandicaptenzorg tot ggz-instellingen en verpleeghuizen. Naast groen, was een andere belangrijke eis in de aanbesteding dat de leverancier zou bijdragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen. Ook daaraan is voldaan. In aansluiting op bestaand beleid gaat Eneco zich voor SROI certificeren via de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt. PSO toetst ook of dit op kwalitatief goede wijze gebeurt.
Groene energie en besparing van 2,8 miljoen euro
Alle deelnemende zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom geleverd die opgewekt is door verschillende Europese windparken. Deelnemers kunnen uiteindelijk straks nog specifieker kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken tegen een kleine toeslag en voor het verduurzamen van het aardgasverbruik door CO2-compensatie.  “‘Eneco zet in op duurzaamheid en vanuit dat oogpunt is de zorgsector, met 30 miljoen vierkante meter aan zorg- en woonruimte, een grote uitdaging. De druk om op kosten te besparen is in deze branche enorm. Daarom ben ik trots dat we met deze samenwerking zowel verduurzaming als kostenbesparing voor een groot deel van de zorgmarkt mogelijk maken, “ zegt Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk.
Intrakoop, de grootste inkoper van energie voor de non-profit sector, en Eneco zijn hun duurzaam partnership aangegaan voor de jaren 2019 en 2020 met een optie voor 2021. De marktprijzen voor gas en elektriciteit voor de genoemde jaren zijn nog niet vastgelegd. Wel is duidelijk dat de deelnemers samen nu al ruim 2.800.000 euro besparen op de dienstverleningskosten van de leverancier. Elke zorgorganisatie profiteert hiervan.
De nieuwe overeenkomst met Eneco voor 2019-2020 (met 2021 als optiejaar voor Intrakoop) wordt binnenkort getekend.
 
Waardenburg, 15 december 2016
Intrakoop
Als de inkoopcoöperatie van de zorg levert Intrakoop rendement voor zorginstellingen. Circa 600 zorgorganisaties met meer dan 7.000 locaties zijn lid van Intrakoop. Met en voor leden speelt Intrakoop voortdurend in op kansen om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Op die manier drukken we de kosten en dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. En zo maken we samen goede zorg beter betaalbaar.
Vorig artikelSlechte nierfunctie verhoogt het risico op dementie
Volgend artikelIntensieve behandeling reuma verlaagt ziekteverzuim
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.