Ziekenhuizen vol door griepgolf

Verschillende ziekenhuizen hebben een opnamestop ingesteld omdat er te veel grieppatiënten zijn. Daardoor zijn de ziekenhuizen veel voller dan normaal, en worden soms ook operaties afgezegd.
“Dat zien we ieder jaar tijdens de griepepidemie”, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hij weet niet hoeveel ziekenhuizen zo’n opnamestop hebben afgekondigd, maar wel dat het bij vrijwel ieder ziekenhuis een stuk drukker is dan normaal.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven in Uden zijn twee van de ziekenhuizen die een opnamestop hebben afgekondigd. Stella van Emmerik, woordvoerder bij het Bernhoven, zegt dat ze nog niet weet hoe lang de opnamestop nog gaat duren.”Het is wel vaker erg druk in het ziekenhuis”, zegt ze. “En dan plaatsen we patiënten door naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Maar het probleem is dat die nu ook erg vol zijn door de griepepidemie, waardoor we met veel te weinig bedden zitten.”

Doorstroom

Het ziekenhuis probeert bedden vrij te maken door bijvoorbeeld patiënten sneller te laten doorstromen naar revalidatieklinieken, en in het ergste geval door operaties af te zeggen. Men zet extra personeel in.

Extra capaciteit

Ook bij het Westfriesgasthuis in Hoorn is het druk, maar het ziekenhuis heeft nog geen opnamestop aangekondigd. Het ziekenhuis is al de hele week bezig extra capaciteit  te creëren.

Patiënten die met griep naar het ziekenhuis komen, zijn vooral de mensen die daarvoor al ziek waren, zegt Muusse. “Mensen met kanker bijvoorbeeld, of met longproblemen. Als zij griep krijgen, worden ze veel heftiger ziek.”

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen