Ziekenhuizen vol door griepgolf

0
2014

Verschillende ziekenhuizen hebben een opnamestop ingesteld omdat er te veel grieppatiënten zijn. Daardoor zijn de ziekenhuizen veel voller dan normaal, en worden soms ook operaties afgezegd.
“Dat zien we ieder jaar tijdens de griepepidemie”, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hij weet niet hoeveel ziekenhuizen zo’n opnamestop hebben afgekondigd, maar wel dat het bij vrijwel ieder ziekenhuis een stuk drukker is dan normaal.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven in Uden zijn twee van de ziekenhuizen die een opnamestop hebben afgekondigd. Stella van Emmerik, woordvoerder bij het Bernhoven, zegt dat ze nog niet weet hoe lang de opnamestop nog gaat duren.”Het is wel vaker erg druk in het ziekenhuis”, zegt ze. “En dan plaatsen we patiënten door naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Maar het probleem is dat die nu ook erg vol zijn door de griepepidemie, waardoor we met veel te weinig bedden zitten.”

Doorstroom

Het ziekenhuis probeert bedden vrij te maken door bijvoorbeeld patiënten sneller te laten doorstromen naar revalidatieklinieken, en in het ergste geval door operaties af te zeggen. Men zet extra personeel in.

Extra capaciteit

Ook bij het Westfriesgasthuis in Hoorn is het druk, maar het ziekenhuis heeft nog geen opnamestop aangekondigd. Het ziekenhuis is al de hele week bezig extra capaciteit  te creëren.

Patiënten die met griep naar het ziekenhuis komen, zijn vooral de mensen die daarvoor al ziek waren, zegt Muusse. “Mensen met kanker bijvoorbeeld, of met longproblemen. Als zij griep krijgen, worden ze veel heftiger ziek.”

Bron: NVZ