Verhoogde kans op hartproblemen door aangeboren afwijking hartkleppen

Array

Mensen bij wie de klep tussen de linkerkamer en de aorta (aortaklep) uit twee in plaats van drie klepbladen bestaat, hebben een sterk verhoogde kans op hartproblemen. Dit geldt vooral voor mensen bij wie de twee bladen met een verdikking – een zogeheten raphe – aan elkaar zitten. Wetenschappers van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceerden hierover in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Cardiology.

Bij verreweg de meeste mensen sluit de hartklep (aortaklep) tussen de linkerkamer van het hart en de aorta – de grote lichaamsslagader – door middel van drie klepbladen. Bij nog geen 1 procent van de bevolking zijn dat er geen drie, maar slechts twee. “Vaak geeft dat geen klachten, maar een deel van de patiënten met zo’n bicuspide aortaklep ervaart wel problemen”, vertelt cardioloog prof. dr. Jeroen Bax (LUMC). Het gaat dan om klepvernauwingen, een lekkende klep of verwijding van de aorta, wat incidenteel leidt tot scheuren van de aorta (aortadissectie).

Internationale samenwerking

Het was tot nu toe niet bekend hoe de aanwezigheid van een raphe de kans op klep- of aortaproblemen beïnvloedt. Wetenschappers van het LUMC onderzochten dit door hartecho’s van patiënten met een bicuspide aortaklep te bestuderen. Zo konden ze de vorm van de hartkleppen in verband brengen met klep- en aortaproblemen. “In het LUMC zijn sinds 1990 alle echo’s digitaal opgeslagen in de vorm van bewegende beelden”, zegt Bax. Het gaat om gegevens van meer dan 100.000 patiënten, van wie een klein deel met een bicuspide aortaklep. “Door onze database aan te vullen met echo’s uit Roemenië, Canada, Singapore en Australië, konden we uiteindelijk 2118 patiënten met een bicuspide aortaklep bestuderen.”

Hoger risico

De onderzoekers stelden vast dat het overgrote deel van de patiënten, namelijk 88%, een raphe had. “Helaas blijkt dat samen te gaan met meer klachten. Deze patiënten hebben vaker last van klepvernauwing of van een lekkende aortaklep. Ze moeten ook vaker geopereerd worden aan hun aorta of aortaklep.” Bax pleit ervoor om patiënten met een bicuspide aortaklep met een raphe beter te gaan volgen. “Ze lopen een hoger risico en zouden daarom regelmatig gecontroleerd moeten worden.”

Europese vereniging

De hoogleraar is erg tevreden over de internationale samenwerking die deze studie mogelijk maakte. “We onderwijzen in het LUMC veel hartspecialisten uit het buitenland, die daarna teruggaan naar hun eigen centrum. Door deze internationale contacten en doordat we alle patiënten goed documenteren, kunnen we zulke grote studies als deze uitvoeren.”

Zelf is Bax sinds september 2016 president van de European Society of Cardiology, waarbij 100.000 cardiologen uit 120 landen zijn aangesloten. “Deze vereniging is allang niet meer alleen Europees”, licht Bax toe. “We publiceren twaalf wetenschappelijke tijdschriften, stellen richtlijnen vast en organiseren allerlei congressen, webinars en cursussen om hartspecialisten te onderwijzen. Ons jaarlijkse cardiologiecongres telt bijna 35.000 deelnemers. Ik vind het geweldig om op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van cardiologen en van de cardiologie.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen