Première PrEP&ME : Nederlandse documentaire over hiv-preventiepil, PrEP

Zaterdag 11 maart, om 15.00 uur, op Roze Filmdagen Amsterdam – Westergastheater, Amsterdam

PrEP: wonderpil? Of pretpil? Voor het eerst verschijnt er een Nederlandse documentaire over PrEP, de nieuwe hiv-preventiepil. De documentaire is mede gefinancierd door Aidsfonds. PrEP&ME gaat zaterdag 11 maart in première tijdens de 20e Roze Filmdagen in Amsterdam.  PrEP&ME volgt drie deelnemers aan het onderzoek van de Amsterdamse GGD met PrEP en laat experts aan het woord.

Met de documentaire probeert maker Tim Dekkers de kennis over PrEP te vergroten en de discussie te stimuleren.  Tim Dekkers:  “Nederland treuzelt met de brede beschikbaarstelling van PrEP. De regering wil een advies van de Gezondheidsraad afwachten en dat kan tot medio 2018 duren.  Dat is doodzonde. Elk jaar raken zo’n duizend nieuwe mensen geïnfecteerd met hiv. PrEP  kan veel van die infecties voorkomen.” 

Het Aidsfonds dringt er bij de minister van volksgezondheid al lang op aan onmiddellijk  te handelen . “PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv” , zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. “Het is onacceptabel dat het nog steeds niet breed beschikbaar is in Nederland. Het  is onwenselijk in de strijd tegen hiv.”

Effect bewezen

De hiv-preventiepil, PrEP (Pre-expositie profylaxe), is bewezen effectief. Wie de pil slikt, loopt bijna geen risico meer op de overdracht van hiv tijdens seks, ook zonder condoom. In de Verenigde Staten, waar PrEP al sinds 2012 beschikbaar is, en in Groot-Brittannië zijn de resultaten zeer hoopgevend : met PrEP daalt het aantal nieuwe hiv-infecties spectaculair. In Nederland is PrEP nog niet beschikbaar, behalve voor 376 mannen die deelnemen aan het onderzoek van de Amsterdamse GGD.

Tim Dekkers, die in de jaren tachtig en negentig vrienden aan aids verloor, volgde een jaar lang drie deelnemers aan het Amsterdamse onderzoek:  Justin van 24, Dirk van 35 en Herman van 68. Ze vertellen openhartig waarom ze PrEP slikken en wat het effect van de pil is op hun (seks)leven.  Er is ook de kritiek: PrEP is volgens tegenstanders een vrijbrief  voor losbandige seks van homomannen, met een explosie van soa’s tot gevolg.  Zij noemen PrEP een ‘pretpil’.  In de documentaire geven alle betrokkenen en vele experts hun meningen over PrEP.

Debat over PrEP
Na de première op zaterdag 11 maart in het Westergastheater (15.00 uur) organiseert het Aidsfonds een debat over PrEP. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan documentairemaker Tim Dekkers en aan de hoofdpersonen uit de documentaire. 

PrEP&ME is ook maandagavond 13 maart (19.30 uur) en zondagavond 19 maart (21.45 uur) te zien in bioscoop Het Ketelhuis , de thuisbasis van de Roze Filmdagen. PrEP&ME is gemaakt met subsidie van het Aidsfonds en de Stichting Vrienden van de Hiv Vereniging.

Achtergrond:

Economen hebben vastgesteld dat PrEP een slimme investering is in de Nederlandse gezondheidszorg. Er is een richtlijnen beschikbaar voor de juiste toepassing van de pil die hiv voorkomt. ‘Iedere maand langer wachten, betekent vele nieuwe hiv-infecties die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Ieder jaar opnieuw worden ongeveer 1000 Nederlanders met hiv geïnfecteerd, dat moet stoppen’, zegt Louise van Deth, directeur van Aids Fonds en Soa Aids Nederland. Daarentegen kan je dat ook bereiken door intensievere controle op hiv-infecties. Eerder al besloot de Europese Commissie op advies van het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) dat Truvada® in Europa ingezet kan worden als hiv-preventiepil.

Kosteneffectief

PrEP kan in Nederland de komende tien jaar tussen de 1000 en 2500 nieuwe hiv-infecties voorkomen, stellen onderzoekers van Erasmus MC en AMC. PrEP is volgens hen bovendien kosteneffectief, ook bij de huidige prijzen van PrEP van ruim 7000 euro per jaar. ‘Met iedere voorkomen infectie wordt een levenslange hiv-behandeling van omstreeks 500.000 euro voorkomen’, zegt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC. Als de prijzen van PrEP omlaag gaan, dan kan de toepassing van PrEP aan risicogroepen in de nabije toekomst zelfs kostenbesparend worden.

Landelijke PrEP-richtlijnen

Zorgverleners in Nederland beschikken vanaf vandaag over een richtlijn voor de correcte toepassing van PrEP. De landelijke multidisciplinaire richtlijn, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB), adviseert over wie baat heeft bij het gebruik van PrEP, hoe PrEP ingenomen moet worden en over een goede begeleiding van mensen die PrEP gebruiken. “Mensen die PrEP willen gebruiken moeten bij hun huisarts of kliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen de juiste informatie meekrijgen. En als mensen PrEP gebruiken dienen ze gecontroleerd te worden, want PrEP is alleen effectief tegen hiv als het goed wordt ingenomen’, zegt Marc van der Valk, voorzitter van de NVHB.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen