Mesalazine en overgevoeligheid voor zonlicht

0
536
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vijf meldingen van overgevoeligheid voor zonlicht (fotosensitiviteit) bij het gebruik van het middel mesalazine. Mesalazine werkt ontstekingsremmend op de darmwand en wordt voorgeschreven bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. Eén melder gaf aan dat de klachten elke keer optraden nadat hij aan de zon was blootgesteld. De patiënt bleef het middel ondanks deze klachten wel gebruiken.

Overgevoeligheid voor zonlicht wordt momenteel nog niet vermeld in de bijsluiter (productinformatie) van mesalazine. Wel is er diverse malen over deze bijwerking gepubliceerd. Het is belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van deze mogelijke bijwerking omdat deze door het vermijden van blootstelling aan zonlicht of zonnebank te voorkomen is.

CBG

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

Lees hier de volledige analyse.

Vorig artikelRegels kwellen de geestelijke gezondheidszorg
Volgend artikelBijwerkingencentrum Lareb heeft een nieuwe website
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.