Radboudumc biedt internet-training tegen stress-incontinentie

0
1963

Thuis via internet een trainingsprogramma volgen dat helpt bij stress incontinentie? Dat kan met Baas over je blaas, een trainingsprogramma van het Radboudumc in Nijmegen. Dit programma is in Zweden ontwikkeld en bleek daar bij 2 op de 3 vouwen een aanzienlijke verbetering of genezing van het urineverlies te geven.  Stress incontinentie betekent dat je urine verliest als de druk in je buik toeneemt. De blaas sluit op dat moment niet goed af. Je verliest dan urine op het moment dat je bijvoorbeeld hoest, tilt of springt. Via deze link kom je bij het trainingsprogramma. Het programma is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Continentie Stichting Nederland.

Incontinentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bovendien komt het op alle leeftijden voor. Het urineverlies kan enkele malen per maand, meerdere malen per dag of zelfs continue optreden. Bij mannen komt het vooral voor op latere leeftijd. Bij volwassen vrouwen is het een probleem van alle leeftijden.

Dagelijks urineverlies komt bij 5 tot 7% van de vrouwelijke bevolking voor, na het 65e jaar stijgt dit percentage tot 14%. Incontinentie bij mannen jonger dan 65 jaar is zeldzaam. Van de mannen boven de 65 is 5 tot 7% dagelijks incontinent.
Over het natuurlijk beloop van incontinentie is weinig bekend.

 

Inspanningsincontinentie

Sommige mensen kunnen hun urine niet goed ophouden bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, springen maar ook hoesten, niezen, en lachen. Dan noemen we die vorm urine-incontinentie inspanningsincontinentie. Door de uroloog wordt dit ook wel aangeduid als het ‘stress-incontinentie’ genoemd. Van deze vorm hebben zowel mannen al vrouwen last.

Aandrangincontinentie

Als men plotseling moet plassen en de plas dan ook niet meer kunnen ophouden noemen we dat aandrangsincontinentie. Urologen spreken ook wel van ‘urge-incontinentie’. Ookdeze vorm van incontinentie

Voor- of nadruppelen

Mannen hebben op latere leeftijd nogal eens vlast hebben van ‘voor- of na-druppelen’ bij het plassen. Dit is dan vaak het gevolg van een vergrote prostaat. In veruit de meeste gevallen zijn het goedaardige prostaatvergrotingen. Een uroloog is degenen die deze prostaatvergroting constateert en kan dit ook een benigne prostaathypertrofie noemen.

Bronnen: NHG Standaard: Incontintentie voor urine bij vrouwen 2015 & NHG Standaard: mictieklachten bij mannen 2013

Vorig artikelSupergeheugen is te trainen
Volgend artikelErfelijke vorm van beroertes en dementie komt veel vaker voor dan gedacht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.