Treant Zorggroep laat collega’s live meekijken bij operaties met Da Vinci robot

Array

Op 21 april opereert wereldberoemde uroloog Jens-Uwe Stolzenburg uit Leipzig in de operatiekamer van ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Hij zal die dag drie operaties uitvoeren met behulp van de Da Vinci robot en stelt collegae uit het hele land in staat live mee te kijken tijdens deze operaties. Het symposium, waarvan deze operaties onderdeel zijn, is toegankelijk voor alle urologen in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Urologen.

Ben Knipscheer, uroloog bij Treant Zorggroep en dagvoorzitter tijdens het symposium, heeft Stolzenburg uitgenodigd om zijn kennis te delen met zijn collega-urologen binnen Nederland. De operaties worden live gestreamd naar de vergaderzalen in het Scheper. Knipscheer: ‘Stolzenburg is dé man op het gebied van laparoscopische prostaatchirurgie. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat zoveel mogelijk urologen van hem kunnen leren door zijn operaties te volgen tijdens het symposium.’

Prostatectomie-operaties

Nadat al meer dan duizend laparoscopische prostatectomie-operaties bij Treant Zorggroep zijn verricht, kunnen patiënten met prostaatkanker sinds oktober vorig jaar bij Treant terecht voor robotgeassisteerde laparoscopische prostaatchirurgie. Ofwel, een kijkoperatie waarbij de prostaat wordt verwijderd met behulp van de Da Vinci robot. Treant Zorgroep is onderdeel van Prostaatcentrum Noord Nederland en behandelt samen met het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) patiënten met prostaatkanker. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

Samenwerking

Sinds de start van de samenwerking in juli 2016 heeft Prostaatcentrum Noord Nederland meer dan 1400 mannen met prostaatkanker een zorgadvies op maat gegeven. Van deze groep zijn zeventig mannen geopereerd met de Da Vinci robot. Wanneer Prostaatcentrum Noord Nederland besluit dat deze ingreep het beste is voor de patiënt, verwijzen alle deelnemende ziekenhuizen de patiënt door naar Treant Zorggroep.

Bron: Treant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen