Duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw Maastricht UMC+

Array

Voor de uitvoering van de nieuwbouw van het Maastricht UMC+ aan de Verheylaan is het BREAAM-duurzaamheidscertificaat verworven. Jori Stevens, manager vastgoed van het Maastricht UMC+, mocht het certificaat tijdens het Nationaal BREAAM Congres ontvangen uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van het certificerende instituut DGBC.

Voor het verkrijgen van het duurzaamheidscertificaat is het gebouw aan de Verheylaan beoordeeld op negen verschillende aspecten: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. In 2014 was voor het ontwerp van het gebouw al een BREEAM certificaat verworven, als eerste ziekenhuis in Nederland.

BREAAM

Het BREAAM opleveringscertificaat voor het Maastricht UMC+ kreeg het drie sterren label “very good”. Dat betekent dat het gebouw hoge duurzaamheidskenmerken heeft.  Bij de uitreiking van het certificaat  tijdens het duurzaamheidscongres gaf van Doorn aan: “Als een van de eerste medische centra in Nederland is Maastricht UMC+ begonnen met BREEAM-NL als methodiek om het gebouw te verduurzamen. Dat mondt nu uit in een 3 sterren BREEAM-NL Oplevercertificaat. Met uitstekende prestaties op het gebied van Afval en Transport. Gelukkig zien we nu veel ziekenhuizen het voorbeeld van Maastricht UMC+ volgen. Want als er ergens een brede kijk op duurzaamheid nodig is, dus met oog voor energie én gezondheid, dan is het wel in de zorg.”

Certificaat

Het certificaat is voor de realisatie van het gebouw en toont aan dat wat gepland was om te doen ook daadwerkelijk gerealiseerd is. “Met dit certificaat laten wij als Maastricht UMC+ zien dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook  op het gebied van duurzaamheid. Het vraagt een flinke effort om aan alle eisen te voldoen en het levert geen quick win op maar wij zien het wel als een goede investering die zich op termijn uitbetaalt”, aldus Stevens. ”Een subsidie van de Provincie Limburg heeft goed geholpen bij de planvorming en uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen in het nieuwe gebouw.”

Het gebouw aan de Verheylaan is nagenoeg geheel in gebruik genomen. De officiële opening van het complex is voorzien aan het begin van de zomer 2017.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen