Miljoenensubsidie voor ‘Bewegen zonder pijn’

Array
Stichting de Weijerhorst steunt onderzoeksproject naar behandeling en preventie van artrose

Het Maastricht UMC+ start een groot onderzoeksproject naar de behandeling en preventie van artrose. Stichting De Weijerhorst maakt het project ‘Bewegen zonder pijn’ mede mogelijk met een subsidie van anderhalf miljoen euro (op een totaal budget van 2,5 miljoen euro). “We willen artrose bij de bron aanpakken en verder gaan dan alleen maar symptoombestrijding”, zegt dr. Tim Welting die samen met dr. Pieter Emans en prof. dr. Lodewijk van Rhijn de komende vijf jaar het onderzoek zal coördineren.

Artrose is een groot maatschappelijk probleem. Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders hebben op dit moment te kampen met de aandoening. Hoewel de kans op artrose toeneemt met de leeftijd, krijgen jongere mensen ook steeds vaker te maken met de ziekte. Een echte behandeling is er niet. Medicatie is enkel gericht op pijnbestrijding en ook een gewrichtsvervanging is eigenlijk slechts een tijdelijke oplossing, omdat een prothese aan slijtage onderhevig is. Maastrichtse onderzoekers werken nu aan een oplossing op celniveau die artrose bij de bron aanpakt.

Onomkeerbaar proces

Artrose is een complexe aandoening aan de gewrichten, waarbij het verouderen van kraakbeen een voorname rol speelt. Kraakbeencellen maken normaliter soepel en glad kraakbeen aan. Gedurende het ouder worden zijn de cellen daar echter minder goed toe in staat en wordt het kraakbeen van slechtere kwaliteit en ontstaat artrose. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Artrose en het verlies van kraakbeen in de gewrichten zorgt voor veel pijn en ongemak, waardoor pijnstilling of een gewrichtsprothese noodzakelijk is. Het Maastrichtse onderzoeksteam heeft in het laboratorium ontdekt hoe verlies van gezond kraakbeen voorkomen kan worden.

Preventie

Het Reumafonds financierde het pionierende onderzoek dat leidde tot de ontdekking van een specifieke stof die er voor kan zorgen dat kraakbeen soepel blijft. “Als iemand artrose-klachten krijgt, zouden we preventief deze stof kunnen toedienen en artrose kunnen afremmen”, zegt Welting. In het nieuwe onderzoeksproject gaan de onderzoekers hun vermoedens verder toetsen in de praktijk. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een specifieke ontstekingsremmer, naast pijnstilling, ook een gunstig effect heeft op de gezondheid van kraakbeencellen. Ook dit zullen de wetenschappers nader gaan bestuderen in het project ‘Bewegen zonder pijn’.

Waardevol project

Prof. mr. Schonis, voorzitter van Stichting De Weijerhorst, benadrukt het belang om dergelijk medisch-wetenschappelijk onderzoek te steunen: “Wij zien het als onze maatschappelijke taak om onder meer medische vooruitgang te stimuleren. Artrose is een groeiend probleem in de samenleving. ‘Bewegen zonder pijn’ is een innovatief project, dat bijdraagt aan de preventie van de aandoening, waardoor we met zijn allen gezond en pijnvrij ouder kunnen worden. Daar willen wij als stichting dan ook graag onze steun aan verlenen.” Orthopedisch chirurg prof. dr. Lodewijk van Rhijn is verheugd met de steun van Stichting de Weijerhorst: “We kunnen nu een echte stap zetten naar behandeling van artrose bij de bron. Dat zal niet alleen veel leed kunnen gaan besparen, maar bijvoorbeeld ook operaties voorkomen. Dat zorgt tevens voor een daling van de zorgkosten.”

Boven (v.l.n.r.): de heer Cobbenhagen (directeur Brightlands Maastricht Health Campus), mevrouw Sanders (directeur Stichting De Weijerhorst), de heer Welting (orthopedie, Maastricht UMC+), de heer Van Rhijn (hoofd orthopedie Maastricht UMC+). Onder (v.l.n.r.): de heer De Vries (bestuurslid Maastricht UMC+), mevrouw Van Dieijen-Visser (bestuursvoorzitter Maastricht UMC+), de heer Schonis (bestuursvoorzitter Stichting De Weijerhorst)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen