Hersenchirurgie bij kinderen met epilepsie steeds vaker een optie

Array
Matthijs gaat verder met de helft 

Ieder jaar worden ongeveer 65 kinderen met epilepsie geopereerd. Dit aantal is de laatste jaren sterk toegenomen. Vooral bij kinderen zijn de hersenen nog flexibel waardoor de ene hersenhelft soms zelfs taken van de andere helft kan overnemen. Om een betere behandeling van epilepsie voor meer kinderen mogelijk te maken, blijft onderzoek onmisbaar. En onderzoek leidde al tot resultaat, zoals blijkt uit het verhaal van Anne.

Elk jaar krijgen 2000 kinderen in Nederland de diagnose epilepsie. Epilepsie is de meest voorkomende hersenaandoening bij kinderen. Soms met ingrijpende gevolgen, vooral omdat de aanvallen nog steeds niet bij iedereen goed zijn te behandelen en deze bij kinderen een gezonde ontwikkeling in de weg kunnen staan. Tegenwoordig kan in sommige gevallen een operatie uitkomst bieden; soms zelfs genezing.

Operatie

De zoon van Anne Kien, Matthijs, onderging zo’n hersenoperatie. Door een virus tijdens de zwangerschap beschadigde zijn linker hersenhelft. Een van de gevolgen was epilepsie, in een vorm die zijn ontwikkeling in de weg stond. Hij ging zelfs in ontwikkeling achteruit. “De letters die hij de ene dag in de klas leerde, was hij door zijn epilepsie de volgende dag weer vergeten”, vertelt Anne. Op de EEG’s bleek hij bijna voortdurend epileptische activiteit te hebben, ook als er geen zichtbare aanval was, en zijn linker hersenhelft ‘verziekte’ letterlijk zijn rechter hersenhelft.

“Toen de arts een operatie voorstelde waarbij zijn linkerhelft zou worden losgekoppeld, zodat zijn rechter hersenhelft weer beter kon functioneren, stonden we niet bepaald te popelen… Maar uiteindelijk werd onze grootste angst, namelijk zo’n operatie, onze grootste wens: de enige kans op genezing.” Over haar ervaringen schreef zij een boek.

Investeringssubsidie

Onderzoeker Kees Braun ontving in 2008 een eenmalige persoonlijke investeringssubsidie van het Epilepsiefonds om onderzoek te doen naar chirurgie bij kinderen. Braun onderzocht hoe het kinderen vergaat als zij met één overblijvende hersenhelft verder moeten. Braun, hoogleraar Kinderneurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum: “Door epilepsiechirurgie kunnen kinderen genezen van epilepsie; ze worden aanvalsvrij en medicijnen kunnen worden afgebouwd. Dankzij steun van het Epilepsiefonds kan onderzoek naar hersenchirurgie doorgaan.”

Bron: Epilepsiefonds

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen