
Michael Porter: cultuurverandering essentieel voor versnellen VBHC implementatie
ArrayMichael Porter: cultuurverandering essentieel voor versnellen VBHC implementatie in Nederland
‘Nederland kan ’s werelds leider worden op het gebied van VBHC implementatie’, zegt Prof. Porter. Op 11 mei bepaalden 25 besluitvormers uit de Nederlandse gezondheidszorg met Prof. Porter de Value Agenda met de belangrijkste acties om dit te bereiken. Cultuurverandering is op deze Value Agenda één van de speerpunten en wordt specifiek voor de Nederlandse context gezien als essentieel.
Value-Based Health Care
De kern van Value-Based Health Care (VBHC) is het maximaliseren van waarde voor de patiënt, oftewel het bereiken van de beste voor de patient relevante uitkomsten tegen de laagste kosten. In de Nederlandse gezondheidszorg vindt een transitie plaats richting VBHC. VBHC biedt mogelijk een antwoord op één van de meest actuele en veelbesproken vragen in de gezondheidszorg: hoe verhogen we kwaliteit én houden we zorg betaalbaar?
Cultuur
Een cultuurverandering richting VBHC bij professionals én patiënten is nodig om VBHC implementatie in Nederland naar het volgende niveau te krijgen. Dit betekent dat patiënten zorg moeten kunnen kiezen op basis van kwaliteit. Voor professionals is met name een cultuur gericht op transparantie en het rapporteren van uitkomsten van groot belang. Dit concludeert Prof. Michael Porter, grondlegger van het concept VBHC, samen met 25 besluitvormers tijdens de unieke werksessie op 11 mei.
Transparantie
Een obstakel voor verandering is de lang bestaande structuur van de Nederlandse zorg. Professionals en zorginstellingen zijn veelal terughoudend met het delen en openbaar verspreiden van resultaten. Meer transparantie is essentieel om VBHC in Nederland op grote schaal te kunnen implementeren. Dit vraagt om actie van professionals en van de overheid. Het verplichten van het rapporteren van uitkomsten is een mogelijkheid om transparantie te bevorderen. De overheid kan hier een centrale rol in spelen door het verplichten van het gebruik van uitkomstindicatoren, zoals ICHOM’s sets als internationale minimale set. Porter stelt dat, om de angst voor transparantie te overkomen, niet slechte uitkomsten maar een gebrek aan het rapporteren van uitkomsten en de onwillendheid om te verbeteren zouden moeten worden bestraft.
IPUs
Sterk leiderschap is nodig om de transitie te maken naar VBHC en VBHC gedreven organisaties. Integrated Practice Units (IPUs) zouden centraal moeten staan, waarin medisch leiders de drijvende kracht zijn. Porter: ‘De meest gepassioneerde artsen moeten het voortouw nemen in hun specifieke veld’. De rol van managers is het faciliteren van VBHC implementatie. Een belangrijke taak voor hen is het stimuleren van verandering van een gefragmenteerde structuur naar coherente IPU teams. Deze visie verschilt wezenlijk van de traditionele structuren binnen de zorgleveranciers.
De Nederlandse Value Agenda
De volledige Value Agenda met uitdagingen en acties om VBHC implementatie te versnellen in Nederland verschijnt in juli 2017. Deze Value Agenda roept onder meer op tot de volgende acties:
1. Ontwikkel leiderschap om de cultuurverandering richting VBHC te realiseren.
- Werk in IPUs met medisch leiders als de drijvende kracht en managers als facilitators.
- Laat de overheid het gebruik van uitkomstindicatoren verplichten.
- Neem snel stappen richting bundled payments om verkeerde prikkels te doorbreken.
Call for Action
Het initiatief voor deze ‘Call for Action’ om VBHC implementatie in Nederland te versnellen ligt bij The Decision Group, Amgen en Medtronic. Met de Value Agenda willen deze inhoudelijke partners aanzetten tot het samen creëren van de toekomst van VBHC implementatie in Nederland. ‘Wij hopen met de Value Agenda actie te initiëren bij iedereen die patiëntwaarde kan verhogen en dit ook gezamenlijk te doen’, aldus Prof. dr Fred van Eenennaam (The Decision Group).II. Summary Statement – Value Agenda for The Netherlands