Meer soa’s gevonden: lokaal actie nodig

Array

In 2016 zijn er bij Centra Seksuele Gezondheid van GGD’en meer soa’s gevonden dan in de voorgaande jaren. Dat komt omdat de soa-poli’s gerichter testen onder de risicogroepen. Daarbij valt wel op dat het percentage gevonden soa’s aanzienlijk verschilt per GGD-regio.  Maar bij de huisartsen is verbazend genoeg het aantal soa-consulten het afgelopen jaar niet toegenomen, maar verder afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe soa-cijfers van het RIVM.

Onder de risicogroepen die de GGD bezoeken, zoals bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en jongeren onder de 25 jaar, worden soa’s duidelijk vaker en sneller opgespoord. Bij 1 op de 5 bezoekers wordt nu een soa vastgesteld. Mensen die niet meer bij de soa-poli’s terecht kunnen, lijken zich echter niet altijd bij de huisarts te melden. Dát is hoogst zorgelijk. Toegang voor iedereen tot kwalitatieve goede en laagdrempelige soa-zorg komt hiermee in gevaar”,  zegt Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland.

Online soa-testen

Door het nieuwe gerichte soa-beleid bij de GGD’en kan niet iedereen er meer terecht en wordt terug verwezen naar de huisarts. De verwachting was daarom dat het aantal soa-consulten bij de huisartsen zou toenemen. De nieuwste cijfers bevestigen dat  niet. Voor een soa-test bij de huisarts moeten mensen een beroep doen op hun eigen risico en mogelijk zien ze er daarom van af. Het kopen van online soa-testen is bovendien populair geworden. De meeste zelftesten zijn echter niet betrouwbaar, zo is uit onderzoek van het RIVM en Soa Aids Nederland gebleken. Met de online soa-testwijzer Advies.chat geeft Soa Aids Nederland anoniem en betrouwbaar advies over deze soa-tests.

Regio’s

Voor het eerst rapporteert het RIVM ook regionale verschillen tussen GGD soa-poli’s. Chlamydia wordt het meest onder jongeren gevonden en het vindpercentage is het hoogst bij bezoekers van de centra seksuele gezondheid in onder andere de GGD-regio Groningen. Hepatitis B wordt in Nederland relatief het vaakst in Drenthe vastgesteld. Andere soa’s worden het meest gevonden bij mannen die seks hebben met mannen en vindpercentages zijn in sommige regio’s hoger dan in andere regio’s: gonorroe in bijvoorbeeld regio IJsselland en syfilis in regio Utrecht. Nieuwe hiv-diagnoses worden het meest gesteld in Amsterdam en Rotterdam.

Bij iedere regio vraagt dit om het opnieuw toetsen van de aanpak van de betreffende GGD en gemeente aan de hand van de specifieke lokale situatie.

“Deze cijfers laten zien dat geen enkele gemeente kan zeggen: dat komt bij ons niet voor. Het maakt ook duidelijk dat elke regio specifiek maatwerk moet inzetten om soa’s optimaal te bestrijden. Bereikt voorlichting en condoompromotie de juiste regionale risicogroepen? Wordt partnerwaarschuwing in onze regio voldoende ingezet? Verloopt het tijdig testen en behandelen van soa’s in onze regio wel optimaal?”, licht Hanna Bos toe.

Bron: Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen