Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) pleit voor verbod op zonnebanken

Array

De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een advies uitgevaardigd omtrent de gezondheidsrisico’s van zonnebanken. De HGR pleit voor een verbod op zonnebanken.

Ultraviolette straling

Ondanks het feit dat de zon zich erg ver weg bevindt, kan schadelijke ultraviolette (UV) straling ons bereiken. Zonnebanken maken ook gebruik van UV-stralen. Deze stralen kunnen huidkanker en andere oogziekten veroorzaken.

Hoog gebruik van zonnebanken in België

In vergelijking met andere Europese landen wordt de zonnebank erg veel gebruikt in België. In 2015 gebruikte 14 % van de Belgische bevolking een zonnebank (minstens 1 sessie gedurende 12 maanden). 62 % van de gebruikers hebben minstens 10 sessies op een jaar, en 23 % meer dan 20 sessies per jaar. Dit resulteert in een totaal van meer dan 1 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die een zonnebank gebruikt hebben.

Opgegeven redenen om een zonnebank te gebruiken

De redenen die gebruikers opgeven zijn de volgende:

  • 62 % gebruikt het om een kleurtje te krijgen
  • 44 % gebruikt het om een kleurtje te behouden
  • 47 % gebruikt het omdat ze denken dat het de huid voorbereidt op een vakantie
  • 32 % voelt zich er beter bij
  • 9 % gebruikt het om meer vitamine D niveau te hebben
Zonnebank helpt niet om zonnebrand te voorkomen

Hoewel 94 % van de populatie weet dat het gebruik van een zonnebank kankerverwekkend is, worden de risico’s onderschat en blijven er toch een aantal misvattingen bestaan. Zo gelooft bijvoorbeeld 40 % onterecht dat zonnebanken helpt om je huid voor te bereiden en zo zonnebrand te voorkomen.

Zonnebank onnodig voor vitamine D

Een minimale blootstelling aan natuurlijke UV-stralen is normaal gezien genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Het gebruik van een zonnebank is dus niet nodig.

Afschaffing zonnebanken

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor de afschaffing van zonnebanken gezien

  • het wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan UV-stralen huidkanker kan veroorzaken en andere huid- en oogziekten;
  • er geen drempelniveau bestaat waarbij huidkanker ontstaat en er dus geen veilige blootstellingslimiet aan UV-stralen kan worden opgesteld;
  • de meeste gebruikers de zonnebank gebruiken voor puur esthetische redenen;
  • het gebruik van een zonnebank niet de beste manier is om vitamine D aan te maken;
  • zonnebanken continu beschikbaar zijn en uitnodigen tot herhaald en excessief gebruik;
  • blootstelling aan natuurlijke UV-stralen beperkt kan worden met beschermende maatregelen maar nooit volledig uitgesloten kan worden;
  • controles bij zonnebankcentra erop gewezen hebben dat er slechts weinigen in orde zijn en accurate info aanbieden;
  • sommige individuen een pathologische verslaving ontwikkelen genaamd tanorexia.
Preventie 6000 sterfgevallen over 50 jaar

Een preventiecampagne tegen huidkanker en het totale verbod op zonnebankgebruik zou resulteren in de preventie van bijna 6000 sterfgevallen gedurende 50 jaar. Ook de kosten van de openbare gezondheidszorg zouden verminderen met € 227,7 miljoen door een sensibiliseringscampagne en € 238 miljoen door een totaalverbod op zonnebanken.

Het volledige advies nr. 9216 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: https://www.health.belgium.be/nl/advies-9216-UV .

Aanbevelingen over het gebruik van kunstmatige bronnen van UV-straling in België (juni 2017) (HGR 9216) – In dit wetenschappelijk advies over het beleid inzake volksgezondheid   formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen voor de Belgische bevolking met betrekking tot  de blootstelling aan kunstmatige UV-straling (zonnebanken).

Advies 9216 – UV

Nederlands

PDF-pictogram hgr_9216_advies_uv.pdf PDF document – 1.26 MB

Avis 9216 – UV

Frans

PDF-pictogram css_9216_avis_uv.pdf PDF document – 1.26 MB

Advice 9216 – UV

Engels

PDF-pictogram shc_9216_advice_uv.pdf PDF document – 1.25 MB


Bron: Belgische Hoge Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen