Vrijwilligers leren lokaal lobbyen voor PGB

0
1334
Foto: De voorlichting in groepen levert veel tijdwinst op en zorgt ervoor dat deelnemers zien en voelen dat ze 'niet de enige zijn'. Foto Frederike Slieker
Foto: De voorlichting in groepen levert veel tijdwinst op en zorgt ervoor dat deelnemers zien en voelen dat ze 'niet de enige zijn'. Foto Frederike Slieker
Vrijwilligers leren lokaal lobbyen voor PGB

Terwijl politiek Den Haag verwoede pogingen doet te formeren, zijn lokale politici alweer druk met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Daarmee klinkt tevens het startschot voor organisaties om flink te gaan lobbyen. Dat geldt ook voor de vrijwillige ambassadeurs van de belangenvereniging Per Saldo, dat opkomt voor mensen met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Maar succesvol lobbyen, hoe doe je dat eigenlijk? Dat leerden de vrijwilligers op 27 juni tijdens een training van Lobby Lokaal.

De vrijwillige ambassadeurs van Per Saldo zijn zelf budgethouder of hebben iemand in hun directe omgeving die zich in deze positie bevindt. Zij weten dan ook als geen ander wat de belangen van budgethouders zijn. “De vraag is alleen wat de beste manier is om te lobbyen en wanneer dit moet gebeuren, vooral met het oog op de aankomende verkiezingen”, vertelt belangenbehartiger Silke Kuijpers van Per Saldo. Reden genoeg voor de vereniging om de hulp in te schakelen van Lobby Lokaal, een nieuw initiatief dat lobbyen op lokaal niveau voor iedereen mogelijk wil maken.

Lobby lokaal

Lobby Lokaal is een initiatief van Mara van Waveren van lobbykantoor Wallaart & Kusse Public Affairs (WKPA). Van Waveren: “Lobbyen kan bijdragen aan het nemen van juiste beslissingen, maar alleen als iedereen de mogelijkheid heeft om te lobbyen. Er zijn mensen, organisaties en initiatieven die minder toegang hebben tot de lobby. Dit komt door een gebrek aan kennis, tijd en geld. Terwijl ook die belangen heel belangrijk zijn voor het maken van een goede afweging. Lobby Lokaal helpt deze groepen om hun stem te laten horen.”

Met een gratis lobbytraining zijn de vrijwillige ambassadeurs van Per Saldo klaargestoomd om hun lobby in de gemeente te beginnen. Ze weten nu precies hoe ze een goede kernboodschap moeten maken en ze zijn op de hoogte van de verschillende lobbystijlen die voorhanden zijn. Ook gingen ze in gesprek met het Utrechtse raadslid Maarten Koning over manieren om de gemeente te benaderen. “De vrijwilligers hebben snel de neiging met tal van casussen te komen, maar voor ons is het vooral belangrijk te zien wat het grotere probleem is”, vertelt Maarten. “Je impact is groter wanneer je niet alleen met voorbeelden uit de praktijk komt maar ook kan aantonen welk probleem hierachter schuilgaat.”

Vrijwillige ambassadeurs

Voor de vrijwillige ambassadeurs was het een inspirerende dag. Ook voor vrijwilligster Ina Jansen, die door de training weet wat haar volgende stap zal zijn in haar lokale lobby-campagne voor budgethouders. “Ik ga binnenkort aanschuiven bij een raadsvergadering van mijn gemeente en eens goed luisteren naar de raadsleden”, licht Ina toe. Daarmee hoopt ze nieuwe contacten te leggen die haar uiteindelijk verder helpen om de positie van de budgethouder in de gemeente te verbeteren.

Bron: WKPA

Vorig artikelIsala Hartcentrum sluit aan bij Week van het Hartritme
Volgend artikelZwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker #ASCO17
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.