Diabeteshulphond assisteert in verloskamer

0
748

Hulphond King uit Enkhuizen is de eerste hond in Nederland die in de verloskamer assisteerde tijdens de bevalling van zijn baasje. De Duitse Herder bewaakt de bloedsuikerspiegel van Sanne. In 2014 werd Sanne 16 keer per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van een hypo. Afgelopen jaar was dit nog maar één keer, dankzij King, die sinds twee jaar haar trouwste maatje is. De Herder kan met zijn neud vroegtijdig een daling van de bloedsuikerspiegel voorspellen. ‘Al uren van tevoren ruikt hij dat er wat mis gaat met mijn bloedsuiker’, vertelt Sanne Smith (33). Als Sanne’s bloedsuikerspiegel daalt, kijkt King haar strak aan. Reageert ze daar niet op, dan legt hij zijn kop op schoot, likt aan haar gezicht of springt tegen haar op.

Hij heeft er nog nooit naast gezeten. Hulphondencoach Sandra Dekker begeleidt Sanne en King. Ze schreef onlangs het boek Een hond helpt iedereen waarin ze laat zien dat honden van onschatbare waarde zijn voor mensen met een psychische of lichamelijke beperking.

‘Iedereen kent de blindengeleidehond, maar dat ook iemand met diabetes, epilepsie of een posttraumatische stressstoornis een hulphond kan hebben, is nog relatief onbekend’, vertelt Dekker. ‘Hulphonden worden vaak geweigerd in de horeca of andere openbare plaatsen. Daar moet verandering in komen’. Sanne hoopt dat haar verhaal daaraan kan bijdragen. ‘King heeft me zelfstandigheid gegeven. Samen met hem kan ik de wereld aan’.

Vorig artikelTerugkeer leukemie bij diagnose al zichtbaar in de tumor
Volgend artikelHeup, voet- en enkelspecialist versterkt team ViaSana
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.