Pijnsyndroom objectief te meten in bloed

Activiteit van ontstekingscellen bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom objectief meetbaar in bloed van patiënten

Onderzoekers van het Centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waarmee voor het eerst objectief de activiteit van ontstekingscellen bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) gemeten kan worden. Tot nog toe kon CRPS alleen subjectief, door middel van waarneming, worden vastgesteld. De activiteit van de ontstekingscellen blijkt in bloedmonsters van de CRPS-patiënt meetbaar te zijn. De methode is direct toepasbaar in de praktijk. Hierover publiceert onderzoeker drs. Krishna Bharwani in het juninummer van Mediators of Inflammation.

Het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS, ook wel bekend als posttraumatische dystrofie) is een complicatie die kan optreden na een operatie of een ongeluk. Jaarlijks krijgen ongeveer 4.000 patiënten CRPS. Patiënten met CRPS hebben continu pijn die samengaat met symptomen zoals temperatuur- en kleurverschil tussen de aangedane en niet aangedane zijde. Daarnaast komen zwelling, klamheid of droogheid, functieverlies, spasme en verandering van de haar- en nagelgroei in de aangedane zijde voor. Het natuurlijk verloop is vaak ongunstig en er is geen eenduidigheid in therapie. De ziekte kan zelfs leiden tot ernstige invaliditeit. Lang is het onduidelijk geweest waardoor CRPS ontstaat. Er bestaat zelfs discussie in de medische wereld over de vraag of het wel een fysieke aandoening betreft.

Pijngeneeskunde

Het Centrum voor Pijngeneeskunde van Erasmus MC doet al vele jaren onderzoek naar de onderliggende mechanismen van dit ziektebeeld. Hierdoor is duidelijk geworden dat een steriele ontsteking een belangrijke rol speelt bij CRPS. Prof.dr. Frank Huygen van het centrum: “Tot nu toe kon de diagnose alleen subjectief gesteld worden op basis van symptomen waarmee de patiënt zich presenteert. Dat de ontstekingsactiviteit in het bloed nu objectief kan worden gemeten, is in zekere zin ook een mate van erkenning voor de patiënt, die zich niet altijd begrepen voelt.”

CRPS

Promovenda drs. Krishna Bharwani onderzocht de methode om de mate van activiteit van ontstekingscellen bij CRPS vast te stellen. Dit gebeurt door middel van  een bepaling van het gehalte van de “soluble IL-2 receptor” in het bloed. Deze methode wordt al toegepast onder andere bij Sarcoïdose om ziekteactiviteit te meten.

Huygen: “De methode is direct toepasbaar bij alle patiënten die zich met een verdenking op een Complex Regionaal Pijn Syndroom presenteren. In de toekomst willen wij die ook gebruiken om het effect van  de behandeling van de ontsteking bij CRPS te onderzoeken. Het onderzoeksteam gaat verder met het valideren van deze nieuwe methode.”

Dit onderzoek is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen het Centrum voor Pijngeneeskunde (onder leiding van prof.dr Frank Huygen, dr. Maaike Dirckx en dr. Dirk Stronks) en de afdeling Immunologie (dr. Wim Dik en dr. Marco Schreurs) van het Erasmus MC.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen