Behandeling menstruele migraine effectiever dankzij samenwerking neuroloog en gynaecoloog

Array

Zo’n 2 tot 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben migraine. Afhankelijk van de leeftijd lijden 2 à 3 keer zoveel vrouwen als mannen aan migraine. Migraine heeft een grote impact op de levens van patiënten en hun naasten.  Helaas is migraine niet te genezen, maar gelukkig zijn er inmiddels steeds betere behandelmethoden. Uit recent onderzoek van Peter van den Berg, neuroloog bij Isala te Zwolle/ Meppel blijkt dat vrouwen met menstruele migraine veel baat hebben wanneer neuroloog en gynaecoloog samenwerken.

Menstruele migraine

‘Een grote groep mensen, waarvan het overgrote deel vrouw, kampt met ernstige hoofdpijnklachten of migraine’, legt Van den Berg uit. ‘Een regelmatig levensstijl kan al verschil uit maken maar veel patiënten hebben daarnaast ook verdere behandeling nodig. Menstruele migraine is één van de vormen waar we nog weinig van weten. Het is een moeilijk behandelbare en hormoonafhankelijke vorm, die een andere aanpak vereist. Sterker nog, reguliere behandeling lokt soms heftige reacties uit. Vrouwen die hieraan lijden zijn over het algemeen meer gebaat bij een hormonale behandeling door de gynaecoloog.’

Om vrouwen die aan deze vorm lijden zo snel mogelijk de juiste behandeling te kunnen bieden, voerde neuroloog Van den Berg een aantal jaren geleden de multidisciplinaire behandeling in. Vrouwen die op de Isala Hoofdpijnpolikliniek belanden, worden in eerste instantie gezien door een hoofdpijnverpleegkundige. Onder meer aan de hand van een vragenlijst kan informatie worden opgehaald, die iets zegt over de vorm van de migraine. Als blijkt dat het gaat om menstruele migraine, wordt de patiënt doorverwezen naar de gynaecoloog.

Onderzoek

Om de positieve ervaring met de multidisciplinaire behandeling ook te staven met cijfers, liet Van den Berg een onderzoek uitvoeren. In het onderzoek ‘Treatment of menstrual migraine; multidisciplinary or mono-disciplinary’, werd data van twee groepen vrouwen met menstruele migraine vergeleken: De eerste groep had alleen een neurologische behandeling ontvangen en de tweede een behandeling waarbij naast de neuroloog ook de gynaecoloog in een vroeg stadium werd ingeschakeld. Bij deze laatste vrouwen bleken de gemiddelde hoofdpijndagen tijdens de behandeling veel sterker gedaald. Bovendien maakten deze vrouwen ook minder gebruik van pijnstillers.

‘Geen verrassende uitkomst, maar wel fijn dat we nu ook kunnen aantonen dat de multidisciplinaire behandeling ook daadwerkelijk meerwaarde heeft’, aldus Van den Berg. ‘Inmiddels is er al veel belangstelling getoond en is het onderzoek al heel wat keren gedownload. Hopelijk worden hierdoor nog meer vrouwen met menstruele migraine effectiever geholpen.’

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen