Innovatieve biotech coating ter voorkoming van bacteriële infecties

Array

Meer dan de helft van alle ziekenhuisinfecties ontstaan door het gebruik van medische hulpmiddelen zoals katheters en implantaten. Ziekenhuisinfecties zorgen voor meer dan 100.000 sterfgevallen in de VS, dit is meer dan borstkanker en prostaatkanker bij elkaar opgeteld. Medische hulpmiddelen raken helaas te makkelijk vervuild met bacteriën. Met name deze aangehechte bacteriën zorgen voor ernstige infecties en een toename in het gebruik van antibiotica.

Deze coating is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de Universiteit Twente en is begin 2018 gecertificeerd en marktrijp. De coatings zijn inzetbaar voor de medische industrie. Denk aan het coaten van een katheter of een coating op knie- of heupprothesen in de orthopedie. De coatings zijn innovatief vanwege de bacterie-afstotende formule. Tevens werkt de coating vocht aantrekkend. Dit zorgt voor minder oppervlakte wrijving, waardoor bijvoorbeeld katheters prettiger zijn in het gebruik.

De coatings zijn biocompatibel (vriendelijk voor het lichaam) en bieden unieke weerstand tegen vervuiling van eiwitten en bacteriën en zelfs menselijke cellen. LipoCoat ontwikkelt diverse coatingformules met vervuilingswerende, lubricerende (oppervlakte met weinig wrijving) en multifunctionele eigenschappen (bacterie- en stollingswerend). Verder worden er nieuwe verwerkingstechnieken ontwikkeld, zoals nieuwe productiemethoden voor makkelijke en grootschalige productie.

De eigenschappen van de coatings kunnen voor iedere specifieke medische toepassing worden aangepast. Doordat de eigenschappen van de coatings aanpasbaar zijn, kunnen de coatings gebruikt worden op de meeste (bio)materialen, medische apparatuur, diagnostische hulpmiddelen en R&D-apparatuur. LipoCoat heeft inmiddels € 600.000 aan financiering opgehaald via particuliere investeerders, subsidies en strategische partners. In 2016 won LipoCoat de titel ‘Nanotech start-up van het jaar’.

Bron: LipoCoat

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen