Ernstig plakkerig haar door calcipotriol en betamethason schuim

0
1044

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van een vrouw met ernstig aan elkaar geplakt haar na gebruik van Enstilar® schuim. Zij gebruikte het schuim op haar hoofd om haar psoriasis te behandelen. Het Enstilar® schuim bleek niet makkelijk uitwasbaar te zijn en het haar plakte daarna zo erg, dat de kapper het haar af heeft moeten scheren.

Enstilar® schuim bevat de twee geneesmiddelen: calcipotriol en betamethason. Deze geneesmiddelen worden gebruikt bij het behandelen van psoriasis, een schilferende huidaandoening. Naast schuim, bestaat er ook crème en gel met hierin dezelfde geneesmiddelen.

Vette paraffine in het schuim

Om het schuim goed te kunnen smeren is de vette stof witte zachte paraffine toegevoegd. Deze paraffine zit ook in de crème. Mogelijk zou deze paraffine plakkend haar kunnen veroorzaken, wanneer het op het haar wordt aangebracht.

Gel, schuim of crème op het hoofd?

De bijsluiter van de gel meldt dat de gel op het behaarde hoofd kan worden aangebracht, hoewel hierbij het haar op het hoofd kan verkleuren. De bijsluiter van het schuim en de crème geven geen duidelijkheid of de producten wel of niet veilig op het haar kunnen worden toegepast. Het is aannemelijk dat een patiënt de momenteel beschikbare informatie verkeerd kan in interpreteren. Het is de vraag of een patiënt bedenkt dat ‘gebruik op de huid’ kan betekenen dat het product niet op de hoofdhuid gebruikt mag worden. Betere informatie voor de gebruikers is daarom gewenst. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft deze melding in Europees verband aangekaart.

Bekijk de analyse van de melding.

Bron: Lareb