Onderzoeksgroep anesthesiologie ontvangt de LEVI-MONTALICINI Award

0
734

Charissa van den Brom van anesthesiologie heeft met haar onderzoeksgroep de LEVI-MONTALICINI Award gekregen.

De subsidie van €20.000 is voor het project: Translational studies to therapeutically target microvascular leakage to restore microcirculatory perfusion and prevent acute kidney injury following hemorrhagic shock. Voor dit project gaan de onderzoekers een bepaald moleculair systeem remmen om de doorbloeding van de nieren na ernstig bloedverlies te herstellen en het ontwikkelen van nierschade te voorkomen.

Rita Levi Montalcini

Rita Levi-Montalcini was een Italiaans neurologe die in 1986, samen met haar collega Stanley Cohen, de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde ontving vanwege hun ontdekking van groeifactoren. Zij werd in 2001 tot senator voor het leven benoemd in de Italiaanse Senaat en was tot haar dood de oudste nog levende Nobelprijswinnaar, en ook de eerste die minstens 100 jaar is mogen worden. Tevens was ze tot haar dood de oudste actieve politicus ter wereld. In Italië werd ze onderscheiden als “Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana” (Ridder van het grootkruis van verdienste van de Republiek Italië).

  • In 1968 werd Levi-Montalcini als tiende vrouw opgenomen in de Amerikaanse National Academy of Sciences.
  • In 1983 ontving de Turijnse de Louisa Gross Horwitz Prize van de Columbia-universiteit, samen met collega’s Stanley Cohen en Viktor Hamburger.
  • In 1986 ontving ze samen met Stanley Cohen de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Daarmee was ze overigens de vierde Nobelprijswinnaar die van oorsprong tot de kleine Joodse minderheid in Italië behoorden, na Emilio Segrè, Salvador Luria (een van haar vrienden en collega’s op de universiteit), en Franco Modigliani.
  • In 1986 won ze, eveneens samen met Stanley Cohen, de Albert Lasker Award
  • In 1987 ontving ze de National Medal of Science, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in de Verenigde Staten

ESICM Levi-Montalcini Biomedical Sciences Award

Om de progressie van vrouwen in academische carrières te bevorderen, ondersteunt deze prijs de ontwikkeling van onderzoeksactiviteiten die worden ondernomen door vrouwen met de actieve bijdrage aan het onderzoek. De specifieke bedoeling is steun te verlenen voor jonge en getalenteerde vrouwelijke artsen / wetenschappers die het potentieel kunnen zijn om onafhankelijke onderzoekers op het gebied van intensieve zorg en spoedgeneeskundige zorg te worden. Het onderzoeksvoorstel kan zich richten op benaderingen in onderwerpen die variëren van basic cellular responses op uitkomstonderzoek en kunnen zowel op klinische toepassingen als translational science omvatten.

In de Levi-Montalcini Biomedical Sciences Award wordt een subsidie ??toegekend van €20.000 , die ook volledig door ESICM wordt gefinancierd.

Meer informatie over de ESICM awards

Meer informatie over Charissa van den Brom

Bron: VUmc

Vorig artikelErnstig plakkerig haar door calcipotriol en betamethason schuim
Volgend artikelTreant verwelkomt jonge ziekenhuisapothekers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.