Gevaarlijke kwallen voor de Spaanse zuidelijke kust

In november 2007 startte er een onderzoekscel die de kwallenpopulatie aan de Costa Brava moet monitoren. De wetenschappers troffen eind januari 2008 maar liefst 30 onafhankelijk van elkaar levende kolonies aan. Op bepaalde plaatsen zwommen 10 kwallen per kubieke meter. Alleen al in de Spaanse regio Catalonie raakten vorige zomer 10.000 mensen gewond door kwallen. Het is het achtste jaar op rij dat de populatie kwallen, vooral in de Middellandse Zee, is gegroeid. Ondanks dat er aan de Costa Blanca geen “alarm” was geslagen, de groene vlaggen bleven vrolijk wapperen, zijn er gisteren ruim 100 mensen behandeld moeten worden aan hun verwondingen die ze hadden opgelopen na in aanraking met een kwal te zijn gekomen.

Reist u binnenkort naar de Middellandse Zee?

Let goed op de adviezen, middels o.a. de groene (veilig) gele (risico) en rode (gevaar) vlaggen, van het Rode Kruis (Cruz Roja) en de strandwachten.

Hou de volgende adviezen in acht bij een kwallenbeet.

– Nooit wrijven met handdoek of zand
– De brandplek niet spoelen met kraanwater of mineraalwater wel met zeewater
– Resten van tentakels verwijderen met een pincet of met een handschoen afspoelen met (verdunde) azijn en daarna koelen met ijszak
– Bij felle reactie (zwellingen) een dokter raadplegen die gewoonlijk een pijnstillende zalf voorschrijft
– Normaal kan er alleen voor mensen met een allergie een accuut gevaar dreigen
– Gewoonlijk verdwijnen de gevolgen van een kwallenbeet na drie tot tien dagen

Een extra gevaar vormt het Portugees Oorlogschip! Voor de Spaanse zuidelijke kust zijn gevaarlijke reuzenkwallen gesignaleerd. Het gaat om kwal met tentakels van wel dertig meter lengte. Wie daar mee in aanraking komt kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen zelfs ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand krijgen. De kwallen blijven vooralsnog redelijk ver uit de kust, zo`n zevenhonderd meter. De gemiddelde badgast zal er dus niet zo snel meer in aanraking komen. Toch worden zwemmers en watersporters dringend gewaarschuwd heel goed uit te kijken.

De kwallen kwamen vanuit zuidelijke richting in de wateren van de middellandse zee aan de costa blanca opzetten. De eerste slachtoffers werden gestoken nabij San Juan, gevolgd door ondermeer Javea, Torrevieja, Orihuela Costa en Dénia gedurende de rest van de dag.

In San Juan moesten 51 mensen tgv van een kwallenbeet worden behandeld (tov 18 de dag ervoor), in Javea 11 mensen, in Torrevieja 6 mensen, in Orihuela Costa 4 mensen en in Dénia moesten ook 4 personen worden behandeld. Dit alles ondanks dat er geen scholen kwallen werden waargenomen. In Pilar de la Horadada moest een 53-jarige zwemmer worden gered door de strandwachten. Deze man was in aanraking gekomen met de lange tentakels van het Portugees oorlogsschip en moest in het ziekenhuis worden opgenomen om aan zijn verwondingen aan armen en benen te worden behandeld.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen