Betere beschikbaarheid zeldzame medicijnen

0
845

Meer dan 30 miljoen mensen in Europa leiden aan een zeldzame ziekte. Het gaat om meer dan 7000 verschillende zeldzame ziekten, maar voor slechts 300 daarvan zijn behandelingen beschikbaar. Zo duurt het bijvoorbeeld lang tot bepaalde medicijnen op de markt komen, omdat er onvoldoende afstemming is tussen farmaceuten en beleidsmakers. De Turkse onderzoekster Tugce Martagan (31) gaat modellen ontwikkelen die het productieproces optimaliseren en moeten helpen tot regels en strategieën te komen die zorgen voor veilige en goede medicijnen die sneller op de markt komen tegen lagere kosten.

Tugce Martagan is één van de zeven winnaars van de TU/e die met een “Veni beurs” onderzoek gaat doen. De laatste keer dat de universiteit zoveel winnaars kende was in 2010. Ook in 2006 en 2003 stond de teller op 7 Veni-beurzen.

De ‘Veni’ wordt jaarlijks door NWO toegekend. De beurs biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. In totaal dienden deze ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er in totaal 154 gehonoreerd.

Dr. Tugce Gizem Martagan (v) – Industrial Engineering & Innovation Sciences 
Begeleider: prof.dr.ir. Geert-Jan van Houtum en prof.dr.ir. Ivo Adan

Bron: TU/e

Vorig artikelPublieksversie inkoopkader Wet langdurige zorg beschikbaar
Volgend artikelMediq versterkt thuisbezorgservice door samenwerking met PostNL
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.