3D-geprinte mal verbetert sluiting borstbeen en halveert OK-tijd

0
970

Dankzij een innovatieve mal uit een 3D-printer kan een borstbeen dat na een hartoperatie niet goed is vastgegroeid nu nauwkeuriger worden vastgezet. De nieuwe procedure levert een beter resultaat op en brengt bovendien de OK-tijd fors terug. Dat meldt cardio-thoracaal chirurg Edgar Daeter, die de verbeterde aanpak op 24 mei voor het eerst toepaste bij een patiënt. De ingreep kon na anderhalf uur worden afgerond. In de oude situatie kostte deze operatie drie uur.

Tijdrovend precisiewerk

Sommige patiënten kampen na een openhart- of longoperatie met een loszittend borstbeen. Om hun borstbeen en ribben goed vast te maken (fixeren), worden er operatief metalen plaatjes overheen gelegd en vastgeschroefd. “Omdat ieder lichaam anders is, passen die plaatjes nooit precies op de botten”, legt Daeter uit. “We moesten ze tijdens de operatie bijbuigen, totdat ze goed genoeg pasten. Tijdrovend precisiewerk, waarbij je heel alert moet zijn op de steriliteit van de materialen.”

Ontwikkelingen in andere vakgebieden brachten hem op het idee een alternatief te ontwikkelen: “Je kunt een CT-scan benutten om een 3D-print van botten te maken. Dat hebben we in samenwerking met onze afdeling Radiologie en een extern 3D-lab gedaan. Daardoor kregen we een mal van het borstbeen en de ribben van de patiënt in ons bezit. Enkele dagen voor de operatie kon ik de metalen plaatjes al perfect bijbuigen. Daarna werden ze gesteriliseerd. Die voorbereiding bespaart heel veel OK-tijd.”’

Innovatiefonds

Door het gebruik van de 3D-geprinte mal zitten de plaatjes beter op hun plaats. Bovendien betekent de halvering van de OK-tijd dat de patiënt minder lang narcose en beademing nodig heeft. Omdat de voorgebogen plaatjes direct klaarliggen, ligt de operatiewond korter open. Dat verkleint de kans op infecties. “We hebben nog maar één patiënt gehad, maar naar mijn overtuiging is deze methode is beter, veiliger, sneller en ook nog eens goedkoper. In termen van value-based healthcare: betere uitkomsten voor de patiënt, terwijl de kosten dalen.”

Het St. Antonius krijgt vanuit het hele land doorverwijzingen voor sternum refixatie, zoals de ingreep in  medisch jargon heet. Jaarlijks melden zich dertig tot veertig patiënten voor de ingreep. De nieuwe methode van Daeter en zijn team is voorgefinancierd vanuit het Innovatiefonds van het St. Antonius. Vooralsnog kunnen vijf patiënten op deze manier worden geholpen. Daarna wordt geëvalueerd. Als de kwaliteitsverbetering en kostenbesparing voldoende aantoonbaar zijn, kan de nieuwe werkwijze beschikbaar komen voor alle patiënten met hetzelfde probleem.

Bron: St Antonius Ziekenhuis

Vorig artikelGentherapie voor erfelijke blindheid werkt
Volgend artikelZeldzame kennis delen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.