Meer zekerheid voor Europese Lymepatiënten dankzij nanotechnologie

Het Nederlandse bedrijf Innatoss Laboratories gaat als eerste in Europa de Nanotrap Lyme Antigen test uitvoeren. Deze veelbelovende test op basis van nanotechnologie is de eerste test die direct Lyme-antigen kan aantonen in urine, in elk stadium van infectie. Tienduizenden patiënten kunnen met deze methode vanaf oktober uitsluitsel krijgen of een actieve Lyme-infectie hun langdurige klachten veroorzaakt.

Als de Nanotrap urinetest een actieve infectie aantoont, wordt een arts ondersteund bij de keuze voor behandeling met antibiotica. De traditionele antistoftesten tonen enkel een doorgemaakte infectie aan. Dan wordt niet duidelijk of de bacterie nog aanwezig is. De nieuwe test biedt een oplossing in alle fasen van infecties. Artsen en hun patiënten weten na de test of hun klachten te maken hebben met de aanwezigheid van de bacterie.

Urinetest met nanotechnologie

Door het gebruik van nanotechnologie is de test een stuk eenvoudiger af te nemen dan de gebruikelijke bloedtesten. Nanotrap meet eiwitten van de Borrelia-bacterie namelijk in urine met behulp van nanotechnologie. Ceres Nanosciences uit de Verenigde Staten heeft deze test ontwikkeld en daar in 2015 gelanceerd, na publicatie van de resultaten van een klinische studie onder leiding van George Mason University met 268 patiënten.

Exclusief bij Nederlands laboratorium

Ceres is een exclusieve samenwerking aangegaan met Innatoss om de Nanotrap Lyme Antigen test naar Europa te brengen. Innatoss zal deze als lab-developed test aanbieden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. “Ceres is erg tevreden met deze samenwerking met Innatoss. Zo komt de Nanotrap® Lyme Antigen Test beschikbaar voor patiënten in Europa,” zegt Ross Dunlap, CEO van Ceres Nanosciences, “De kritische, wetenschappelijk georiënteerde aanpak van Innatoss en het belang dat ze hechten aan de kwaliteit ervan, past goed bij de strategie van Ceres.”

Groot animo onder Lymepatiënten

De test is uitgebreid gevalideerd in de VS. Innatoss verifieert de werking ook nog in het eigen lab. Zodra de test in oktober beschikbaar is, verwacht het laboratorium in Oss veel interesse van Lymepatiënten uit heel Europa. Anja Garritsen, algemeen directeur van Innatoss Laboratories, bevestigt dit, “Een effectieve test voor directe detectie van Borrelia staat al lang op de wensenlijst van artsen en patiënten. Met de Nanotrap Lyme Antigen Test introduceren we een dergelijke test in Europa. We verwachten dat de resultaten helpen om de essentiële vraag te beantwoorden: zijn de gezondheidsproblemen gerelateerd aan een actieve Borrelia infectie?”

Nieuwe test positief ontvangen

De Lyme-wereld is meestal verdeeld over het nut van de verschillende Lyme-testen. De Nanotrap test wordt door velen echter als een veelbelovende innovatie gezien. Omdat deze test een doorbraak betekent voor de Nederlandse Lymepatiënten, heeft Stichting Tekenbeetziekten € 10.000 beschikbaar gesteld om deze methode zo snel mogelijk in Nederland beschikbaar maken. Diana Uitdenbogerd, bestuurder van Stichting Tekenbeetziekten, is enthousiast, “We juichen innovatie bij Lyme-diagnostiek ten zeerste toe en dragen daarom van harte bij.”

Bron: Innatoss Laboratories B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen