UZ Gent: Eerste robotgeassisteerde autotransplantatie van nier in Europa

Array

Chirurgen van het UZ Gent zijn in augustus erin geslaagd om met behulp van een operatierobot een nier bij een patiënt te verwijderen, te bewerken en terug te plaatsen. “Een primeur in Europa”, zegt uroloog dr. Karel Decaestecker van het UZ Gent.

Autotransplantaties worden vooral toegepast op de nieren en de lever. Dat gebeurt wanneer een ingreep moeilijk in het lichaam kan worden uitgevoerd, zoals een complexe tumor verwijderen. Dr. Decaestecker: “Voorheen werd een autotransplantatie van de nieren uitgevoerd zonder assistentie van een robot. Die operatie is erg ingrijpend: ze vereist meerdere insneden tot dertig centimeter groot. Daarom werd ze zelden uitgevoerd. Voor een robotgeassisteerde ingreep volstaan een vijftal incisies van acht tot tien millimeter om de instrumenten in te brengen, en een insnede van ongeveer zes centimeter om de nier uit het lichaam te halen en terug te plaatsen. Daardoor heeft de patiënt minder pijn, herstelt hij sneller en kan het ziekenhuis vaak al na een zestal dagen verlaten.”

Dr. Decaestecker: “Omdat een klassieke autotransplantatie zo ingrijpend is, werd tot voor kort vaak beslist om een nier te verwijderen, levenslang stents in de urineleiders te wisselen of een definitief buisje in de nier te plaatsen. Dankzij de robotgeassisteerde autotransplantatie zullen op termijn meer patiënten hun nieren kunnen behouden en aan levenskwaliteit winnen.”

Europese primeur

In het UZ Gent vonden recent twee robotgeassisteerde autotransplantaties kort na elkaar plaats. Daarmee zet het ziekenhuis als eerste in Europa een operatierobot in voor een autotransplantatie. Wereldwijd is de ingreep slechts enkele keren uitgevoerd. Dr. Decaestecker: “Bij de beide patiënten waren de ingrepen nodig om onoverbrugbare vernauwingen aan de urineleiders op te lossen. Bij de ene patiënt werd ook een steen uit de nier verwijderd. Bij de andere moesten de nierslagaders gereconstrueerd worden voordat de nier kon worden ingeplant ter hoogte van de bekkenbloedvaten. De ingrepen verliepen zonder problemen en de patiënten stellen het goed.”

Ruime ervaring

Robotgeassisteerde autotransplantaties blijven evenwel complexe ingrepen die de nodige expertise vragen. Het UZ Gent kan bogen op die ervaring. In het voorjaar van 2016 voerde het team van dr. Decaestecker en thoracovasculair chirurg dr. Liesbeth Desender al de eerste robotgeassisteerde niertransplantatie in België uit. Daarbij werd met behulp van de robot een nier verwijderd bij een levende donor en vervolgens ingeplant bij een patiënt met ernstig nierfalen. “Ons team is ervaren en iedereen is ingespeeld op elkaar”, zegt dr. Desender. “Ervaring en vertrouwen bepalen in grote mate mee het succes van dit soort ingrepen.”

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen