Dag van de Triagist: aandacht voor hoge werkdruk in (spoed)zorg

Op donderdag 28 september is het de Dag van de Triagist. Deze dag staan alle triagisten in Nederland in de schijnwerpers. En dat is hard nodig gezien de hoge werkdruk op de posten.Stijgend aantal complexe, dringende zorgvragen en een fors tekort aan triagisten

Het aantal telefoontjes en consulten op de huisartsenpost neemt aanzienlijk toe. Ook krijgen de zorgvragen een meer dringend karakter. Uit onderzoek van branchevereniging InEen in augustus 2017 blijkt een stijging van de zorgvraag tijdens avond-, nacht- en weekenduren.

Hoge werkdruk triagist

NVDA-voorzitter Kees Gillis: “Onze triagisten geven geregeld signalen af over de hoge werkdruk en het complexer en dringender worden van de zorgvragen. Vaak wijzen ze erop dat bij veel posten het personeelstekort bijdraagt aan de hoge werkdruk. Naast aanpassing van het systeem waar InEen voor pleit, moeten we kijken naar hoe het beroep aantrekkelijk blijft. Onze Commissie Triagisten heeft bij diverse samenwerkingspartners voorstellen tot verandering gedaan.”

Vorig jaar riep de beroepsvereniging van doktersassistenten en triagisten, de NVDA, deze speciale dag in het leven. Triagisten zijn goed opgeleide professionals die een grote verantwoordelijkheid dragen. Dagelijks is het hun taak de aard en urgentie van telefoontjes naar de spoedpost of huisartsenpraktijk in te schatten.De NVDA vindt dit reden genoeg om hen extra te waarderen. En een mooie gelegenheid mensen uit te leggen wat triagisten precies doen en hoe belangrijk hun werk is.

Bron: NVDA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen