Honden- en kattenvlooien kunnen ook bij mensen klachten veroorzaken

Array

Vlooienplaag in herfst
Net zoals ieder jaar signaleren dierenartsen dit najaar een vlooienplaag bij vele katten- en hondeneigenaren in huis. Zodra het buiten weer kouder wordt en de verwarming binnen weer aangaat, komen de vlooieneitjes massaal uit. Volgens dierenarts Caspar Verdijk, van Dierenkliniek Maaspoort is het nog niet te laat om vlooien het huis uit te jagen en teken bij je huisdier te voorkomen, want ook die blijven boven 7?C nog altijd actief. “Parasietenbestrijding vinden we erg belangrijk. Dat is ook de reden waarom wij wekelijks een vlooienspreekuur houden”, vult dierenartsassistente Jessica aan. De deuren van dierenartspraktijken staan open voor iedereen die persoonlijk advies en goede vlooienbescherming voor huisdieren zoekt.

Vlooien komen minder vaak op mensen voor, omdat mensen geen aantrekkelijke vacht hebben en de vlooien zich daardoor veel minder goed kunnen nestelen tussen de vacht. Vlooien verplaatsen zich vaak van hond naar mens. Huisdieren hebben een grotere vacht, waar vlooien zich graag in nestelen. Een warme plek waarbij ze zich ook gemakkelijk met het bloed van het huisdier kunnen voeden.

 

Wel kunnen vlooien, vooral bij thuiskomst van uw vakantie, vanuit de deurmat of vloerbedekking direct tegen u opspringen. Volwassen vlooien zijn op dat moment erg hongerig en springen dan alleen op uw huid om te bijten en zich direct met uw bloed te voeden. Volwassen vlooien zijn de enige die kunnen bijten en voor het ongemak zorgen. Helaas ligt alleen de kern van het vlooienprobleem bij de eitjes en larven die zich in uw huis kunnen verschuilen.

Experts raden ook aan om niet met huis, tuin en keuken middelen aan de slag te gaan omdat dit zelden de vlooienplaag verhelpt. Sterker nog, het kan het probleem erger maken, daar het ongedierte resistentie opbouwt voor de bestrijdingsmiddelen.

Symptomen van vlooien bij mensen

Mensen kunnen voornamelijk erg veel last hebben van beten volwassen vlooien. Eitjes en larven zijn nog niet in staat om te bijten, maar mensen zijn wel in staat om larven en eitjes naar andere delen van de ruimten te verspreiden.

Volwassen vlooien op mensen zorgen voor heel veel ongemak. Deze kunnen bijten en bultjes veroorzaken. Dit kan veel jeuk tot gevolg hebben, waardoor u het liefste de hele tijd wilt krabben.

Daarnaast kunnen vlooienbeten voor allergische reacties zorgen. Hierdoor kunnen de kleine bultjes veranderen in grote blaren, of kan er uitslag over het hele lichaam voorkomen

Onzichtbaarheid probleem

Vlooien zijn vervelende bloedzuigende beestjes, die veel jeuk en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zodra de vlooien zichtbaar zijn, is het vlooienprobleem al uitgebreider dan men kan waarnemen. Vlooienlarven en poppen van vlooien zitten op zo’n moment al overal in huis. Tussen je meubels, in het tapijt, zelfs in het beddengoed. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om een huis weer vlo-vrij te krijgen.

Waarom is vlooienbestrijding zo moeilijk?

Een vrouwelijke vlo kan 40 tot 50 eitjes per dag leggen. Dit zorgt voor een razendsnelle uitbreiding van de vlooieninfestatie. Uit een ei komt eerst een larve en deze verpopt tot volwassen vlo. Van ei tot volwassen vlo duurt ongeveer 3 tot 8 weken, maar een pop kan ook tot 300 dagen overleven. Een pop is moeilijk uit te schakelen, pas als de vlo eruit is gekomen kan deze bestreden worden met de juiste middelen. Op het moment dat je de verwarming in huis weer gaat gebruiken, kunnen de eitjes, larven en poppen zich in razend tempo ontwikkelen en er komen steeds meer vlooien in je huis.

Natuurlijk wil je vlooien in je huis liever voorkomen dan bestrijden! Bestrijd vlooien daarom effectief met goed werkzame en veilige vlooienmiddelen. Zorg ook dat je kennis hebt van de levenscyclus van de vlo, en begrijpt hoe en op welke plaats in de cyclus ingegrepen kan worden. Je dierenarts kan je hierbij helpen en adviseren en geeft je het beste vlooien- en tekenadvies mee!

Behandeling van alle dieren

Succesvolle vlooienbestrijding bestaat uit de behandeling van alle dieren in het huis, samen met het aanpakken van de eitjes, larven en poppen in de omgeving. Was kleedjes en stofzuig je huis. Een goede stofzuiger kan een belangrijk deel van de eitjes, larven en poppen verwijderen, maar dat lukt nooit helemaal. Soms is het dus nodig om een spray voor in het huis te gebruiken. Je dierenarts kan je hierover adviseren.

Deel je ervaringen via #stopdevlooienplaag

Dierenartsen roepen katten- en hondeneigenaren op om hun ervaringen rondom vlooien(bestrijding) te delen via social media. Je kan meepraten en discussiëren via #stopdevlooienplaag. Samen met dierenartsen gaan we de strijd aan tegen vlooien; zeker voor het welzijn van onze viervoeters!

Gelukkig is het nog niet te laat om dit najaar vlooien en teken bij je huisdier te voorkomen. Ga naar je dierenarts voor het beste advies tegen vlooien en teken en vraag naar langdurige bescherming. Zo is je huisdier meerdere maanden beschermd met maar één behandeling. #stopdevlooienplaag

Bron: MSD Animal Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen