Met meer daglicht biologische klok in slechts een weekend terug te zetten

Array

Een weekend buiten kamperen in de natuur kan de biologische klok van zowel ochtend- als avondmensen met wel een uur terugzetten. Dat blijkt uit een experiment dat het AVROTROS-programma Dokters van Morgen heeft gehouden in de Veluwse bossen, onder begeleiding van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Vijf proefpersonen bleven van vrijdag tot en met zondag overdag buiten en ’s avonds kwamen ze niet in aanraking met kunstlicht. Bij vier kampeerders verschoof de biologische klok duidelijk naar voren. Bij een proefpersoon bleek de klok helaas niet meetbaar vanwege recente inname van melatonine pillen.

De proefpersonen droegen een aantal dagen een actigraaf, een polsbandje dat bewegingsactiviteit en lichtintensiteit meet. Op vrijdag en zondag werd bij de kampeerders van 18:00 tot 23:00 ieder uur melatonine gemeten om de veranderingen in de biologische klok vast te stellen. Een persoon verzette zijn klok met 8 minuten, twee personen met een half uur en een persoon met bijna een uur. “Opvallende resultaten”, vindt Gordijn, “zeker voor metingen in een real-life situatie. Vier personen is een te kleine groep voor wetenschappelijke conclusies, maar dit ondersteunt zeker onze hypothese dat veel licht overdag van grote invloed is op een goede slaap.”

Daglicht

Dat avondmensen door te kamperen in de natuur ochtendmensen kunnen worden, werd eerder al aangetoond door onderzoek in de Amerikaanse Rocky Mountains. Nu lijkt het erop dat vooral meer licht overdag en minder licht ’s avonds van invloed is op deze verschuiving. “We wisten al dat licht in de ochtend belangrijk is voor je biologische klok”, zegt Gordijn, “maar we krijgen steeds meer aanwijzingen dat licht gedurende de hele dag je slaap beïnvloedt. Waarschijnlijk geeft dat je lichaam een duidelijk signaal over wanneer het dag is en wanneer nacht, waardoor je beter gaat slapen.“

“Uit de verzamelde data blijkt dat de kandidaten in dit kampeerweekend niet veel vroeger naar bed gingen dan thuis, maar ze kregen wel veel meer daglicht en minder licht ‘s avonds. Opmerkelijk genoeg is de biologische klok van deze voornamelijk ochtendmensen wel naar een eerder tijdstip verschoven. Dit betekent dat ze uiteindelijk ook eerder in slaap zouden gaan vallen”, zegt Marijke Gordijn, chronobioloog van de Rijksuniversiteit Groningen en Chrono@Work. Zij begeleidde het slaapexperiment van Dokters van Morgen.

Bron: Dokter van morgen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen