
Stress tijdens doneren van bloed
ArrayMaurits Hoogerwerf: ‘Giving blood: Donor stress and hemostasis’.
Bloedbanken zouden kinderopvang moeten aanbieden aan jonge ouders, zodat ze vrij van stress kunnen doneren. Dat is een van de conclusies van Hoogerwerf in zijn promotieonderzoek waarin hij bekeek waardoor donoren gestrest raken. Vooral nieuwelingen haken te snel af, concludeert hij.
Ieder jaar staan 340 duizend mensen in Nederland vrijwillig bloed af bij de bloedbank. Deze donaties stellen artsen in staat duizenden patiënten te helpen. Sanquin, de organisatie van de bloedbanken, heeft echter de handen vol aan het werven van voldoende nieuwe donoren.
Hoogerwerf, onderzoeker bij Sanquin, stelt dat jaarlijks een deel van de donoren afhaakt na drie of vier keer prikken. Dat is zonde, want het werven en keuren van donoren kost veel geld. De promovendus weet niet precies waarom mensen afhaken, maar vermoedt dat mensen gestrest raken tijdens het prikken.
Hij ontdekte dat mensen die voor het eerst doneren, meer stress ervaren, dan personen die al jaren de bloedbank bezoeken. Het kan zijn dat nieuwkomers afhaken omdat zij het doneren als onplezierig ervaren. Een prik is voor sommigen eng, zeker als een keertje verkeerd geprikt wordt. Uit zijn onderzoek blijkt dat nieuwe donoren tijdens het aanprikken van de ader het meest gespannen zijn.
Het is ook bekend dat sommige mensen na een bloeddonatie last hebben van duizeligheid of flauwte. Daarom wordt iedereen na afloop opgevangen in een rustruimte. Hij stelt verder dat wie al langer donor is, meer relaxed is. Ook het bieden van kinderopvang kan de stress bij de donor verminderen. Voor de bloedbanken heeft hij nog een aardige conclusie; de kwaliteit van het gedoneerde bloed lijdt nauwelijks onder alle stress bij de donoren.
Promotor: prof. dr. M.H.W. Frings-Dresen Co-promotores: dr. I.J.T. Veldhuizen en dr. E. Merz
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur
Bron: AMC