Stress tijdens doneren van bloed

0
956
Maurits Hoogerwerf: ‘Giving blood: Donor stress and hemostasis’.

Bloedbanken zouden kinderopvang moeten aanbieden aan jonge ouders, zodat ze vrij van stress kunnen doneren. Dat is een van de conclusies van Hoogerwerf in zijn promotieonderzoek waarin hij bekeek waardoor donoren gestrest raken. Vooral nieuwelingen haken te snel af, concludeert hij.

Ieder jaar staan 340 duizend mensen in Nederland vrijwillig bloed af bij de bloedbank. Deze donaties stellen artsen in staat duizenden patiënten te helpen. Sanquin, de organisatie van de bloedbanken, heeft echter de handen vol aan het werven van voldoende nieuwe donoren.
Hoogerwerf, onderzoeker bij Sanquin, stelt dat jaarlijks een deel van de donoren afhaakt na drie of vier keer prikken. Dat is zonde, want het werven en keuren van donoren kost veel geld. De promovendus weet niet precies waarom mensen afhaken, maar vermoedt dat mensen gestrest raken tijdens het prikken.

Hij ontdekte dat mensen die voor het eerst doneren, meer stress ervaren, dan personen die al jaren de bloedbank bezoeken. Het kan zijn dat nieuwkomers afhaken omdat zij het doneren als onplezierig ervaren. Een prik is voor sommigen eng, zeker als een keertje verkeerd geprikt wordt. Uit zijn onderzoek blijkt dat nieuwe donoren tijdens het aanprikken van de ader het meest gespannen zijn.

Het is ook bekend dat sommige mensen na een bloeddonatie last hebben van duizeligheid of flauwte. Daarom wordt iedereen na afloop opgevangen in een rustruimte. Hij stelt verder dat wie al langer donor is, meer relaxed is. Ook het bieden van kinderopvang kan de stress bij de donor verminderen. Voor de bloedbanken heeft hij nog een aardige conclusie; de kwaliteit van het gedoneerde bloed lijdt nauwelijks onder alle stress bij de donoren.

Promotor: prof. dr. M.H.W. Frings-Dresen Co-promotores: dr. I.J.T. Veldhuizen en dr. E. Merz
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: AMC

Vorig artikelProgramma ‘HAPPY MET JE HUID’ FESTIVAL compleet!
Volgend artikelAantal gevallen van ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten neemt toe
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.