Geprikkelde mensen eerder afgeleid door negatieve informatie

Als mensen in een prikkelbare stemming zijn doordat ze last hebben van emotionele problemen in het dagelijks leven, zijn ze sneller afgeleid door negatieve informatie uit hun omgeving. Dit blijkt uit een live-onderzoek dat hersenonderzoeker  dr. Marie-José van Tol deed tijdens de publieksdag van de Hersenstichting.

Tijdens deze Hersenstichting-publieksdag op 12 oktober jl. onderzochten enkele wetenschappers van de UMCG-Depressiestudie de vraag ‘hoe prikkelbaar bent u?’. Zij gingen hierbij na of mensen sneller zijn afgeleid door negatieve informatie uit hun omgeving als ze in een prikkelbare stemming zijn. Maar liefst honderd mensen werden in een paar uur tijd onderzocht in het gelegenheidslaboratorium in congrescentrum de Doelen in Rotterdam, waar de publieksdag plaatsvond.

Prikkelbare stemming

Volgens hoofdonderzoeker dr. Marie-José van Tol werd uit het onderzoek duidelijk dat als je een prikkelbare stemming hebt, je meer afgeleid bent door niet-relevante negatieve informatie. Van Tol: “Dat is zelfs zo als je deze negatieve informatie niet bewust waarneemt. Dit geeft aan dat negatieve informatie meer aandacht krijgt”. Maar deze samenhang werd niet bij iedereen gezien. “We zagen het verband tussen een prikkelbare stemming en afleiding door negatieve informatie alleen bij mensen die ook last hadden van emotionele problemen in het dagelijks leven”, geeft Van Tol aan.

Hersenstichting

Van Tol doet met haar team in het UMCG onderzoek naar de vraag waarom mensen vaker depressief worden en wat er voor nodig is om dat te voorkomen. Dit onderzoek wordt gesteund door de Hersenstichting. De resultaten van het publieksonderzoek lijken ook aan te sluiten bij wat gezien wordt bij mensen die vaker depressief zijn geweest. Van Tol: “Deze verhoogde gevoeligheid voor negatieve omgevingservaring kan verklaren waarom mensen met emotionele problemen zich sneller en ook langer negatief voelen. Omdat zij meer negatiefs waarnemen, kan dit hun stemming negatief kleuren, waardoor ze nog meer negatiefs zien. Het is daarmee een onderdeel van de negatieve spiraal.”

Meer informatie over het onderzoek en de resultaten van het publieksdagonderzoek is te vinden op: https://depressiestudie.com/2017/10/27/hoe-prikkelbaar-bent-u-resultaten-van-het-umcg-publieksonderzoek/  Deelname aan de studie naar terugvalpreventie bij depressie is overigens nog mogelijk.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen