Consument onderschat risico’s pijnstillers

Array
Campagne over veilig gebruik pijnstillers

Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Deskundig advies over aankoop en gebruik van pijnstillers is dan ook noodzakelijk.

Consumenten hebben een ruime keuze aan pijnstillers zonder recept, voor kleine kwalen als hoofdpijn, kiespijn of spierpijn. Kiezen van de juiste pijnstiller is lastig. Sommige pijnstillers zijn ongeschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen of men kan ze niet langer dan een bepaald aantal dagen achtereen slikken. Daarnaast is niet elke pijnstiller geschikt voor elk type pijn.

Niet op de hoogte

Pijnstillers zonder recept zijn effectief en veilig bij juist gebruik. Maar lang niet alle consumenten zijn op de hoogte van de risico’s die pijnstillers als paracetamol en ibuprofen met zich mee kunnen brengen, zo blijkt uit het onderzoek:

  • 83 procent van de consumenten gebruikt paracetamol, bijna 18 procent zelfs dagelijks. Zo’n 80 procent denkt over voldoende kennis te beschikken om veilig paracetamol te gebruiken. Deze groep vraagt dan ook geen advies over gebruik en risico’s en leest amper de bijsluiter.
  • Meer dan 60 procent geeft aan het gebruik van paracetamol veilig te vinden. Maar bij doorvragen blijkt 50 procent van de consumenten meer paracetamol te slikken dan veilig is. In de praktijk lopen zij risico op overdosering.
  • 40 procent van de respondenten gebruikt wel eens ibuprofen, 8 procent zelfs dagelijks, zonder recept of advies van de huisarts. Dit percentage lijkt laag, maar deze mensen lopen bij overdosering risico op een maagzweer of maagbloeding.

Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “Pijnstillers zijn populair. De uitslag van het onderzoek is voor het IVM een bevestiging dat consumenten professioneel advies nodig hebben bij de aankoop en het veilig gebruik van pijnstillers.”

Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg

Alle drogisten met het Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg (ruim 80 procent van alle drogisten) adviseren consumenten persoonlijk in de winkel en bij iedere aankoop van een zelfzorggeneesmiddel over veilig en juist gebruik ervan. En als het nodig is verwijzen drogisten consumenten door naar de huisarts. De samenwerking met de huisarts is ook nodig want uit het onderzoek blijkt dat de helft van de consumenten het gebruik van pijnstillers zonder recept niet aan de huisarts meldt. 80 procent van de huisartsen vraagt er ook niet naar bij de patiënt.

Johan Boeijenga, voorzitter van het CBD: “Pijnstillers zijn veilig bij juist gebruik. Helaas blijkt uit het onderzoek dat consumenten hun kennis van pijnstillers vaak overschatten. De bijsluiter wordt door hen dan ook amper gelezen en de risico’s van onjuist gebruik worden onderschat. Drogisten vinden het zeer belangrijk om consumenten bewust te maken van het veilig gebruik van pijnstillers. Als erkend specialist in zelfzorg geven wij consumenten advies wat voor hen noodzakelijk is om deze middelen veilig te kunnen gebruiken.

Veilig gebruik

Om aandacht te besteden aan het belang van veilig gebruik van pijnstillers organiseren de drogisten in de week van 6 november een landelijke campagne. Vanaf 2018 organiseren zij jaarlijks drie campagnes over veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen.

De landelijke campagne van de drogisterijbranche gaat onder meer gepaard met een kennistest voor consumenten over pijnstillers op erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Bron: Centraal Bureau Drogisterijbedrijven
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen