Actieve opname van zink door bacterie

Array

Onderzoekers van de RUG hebben samen met collega’s van het Britse MRC Laboratory of Molecular Biology de structuur opgehelderd van een zinktransportsysteem in bacteriën. Daarvoor gebruikten zij onder meer cryo-elektronenmicroscopie, de techniek waar dit jaar de Nobelprijs Chemie naar toe ging. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Het onderzoek laat zien hoe eiwitten met vergelijkbare structuur kunnen evolueren om verschillende substraten te transporteren met heel verschillende mechanismen.

Iedere cel heeft metalen nodig, zoals zink, kobalt of ijzer. Maar alleen in heel kleine hoeveelheden, want ze zijn ook giftig. Om de hoeveelheid metalen nauwkeurig te kunnen reguleren zijn cellen uitgerust met transportsystemen waarmee ze metalen kunnen opnemen of uitscheiden. Het is van belang te begrijpen hoe bacteriën de concentratie van dit soort metalen op het juiste peil houden: de systemen die dat doen zijn mogelijke doelwitten voor antibiotica.

Kanaaltjes

Onderzoekers van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) onder leiding van Albert Guskov hebben met hun collega’s van het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge de structuur en de functie onderzocht van ZntB, een eiwit dat zink transport verzorgd in verschillende soorten bacteriën.

Dit eiwit hoort bij een uitgebreide familie van zogeheten CorA-eiwitten, die doorgaans een rol spelen bij magnesiumtransport door de celmembraan heen. Deze eiwitten vormen kanaaltjes door de celmembraan waar magnesium-ionen doorheen stromen. Maar het nieuwe onderzoek met ZntB liet zien dat dit geen passieve kanaaltje is, maar functioneert als actieve transporteur van zink. Het eiwit importeert zink en dit transport is gekoppeld aan de export van protonen.

Verrassend

Deze ontdekking was verrassend, omdat de structuur van het passieve CorA kanaal en het actieve transporteiwit ZntB sterk overeen komt. Het onderzoek laat dus zien hoe eiwitten met vergelijkbare structuur kunnen evolueren om verschillende substraten te transporteren met heel verschillende mechanismen.

Referentie: Cornelius Gati, Artem Stetsenko, Dirk J. Slotboom, Sjors H. W. Scheres & Albert Guskov, The structural basis of proton driven zinc transport by ZntB. Nature Communications, 3 November, DOI 10.1038/s41467-017-01483-7

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen