Eredoctoraat UvA voor Nora Volkow

De Universiteit van Amsterdam kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. Nora Volkow, internationaal erkend expert op het terrein van verslavingsonderzoek. Volkow wordt onderscheiden voor haar grensverleggende hersenonderzoek dat leidde tot het inzicht dat verslaving een behandelbare hersenziekte is. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op maandag 8 januari 2018.

Nora Volkow: pionier verslavingsonderzoek
Nora D. Volkow (1956) is psychiater en directeur van het National Institute on Drug Abuse (Bethesda, Maryland). Volkow heeft pionierswerk verricht door als een van de eersten de werking van de hersenen van drugsverslaafde patiënten te bestuderen met behulp van moderne neuro-imaging-technieken. Hiermee onderzocht zij de kenmerken van de hersenen van verslaafden en de toxische effecten en verslavende eigenschappen van drugs. Ze toonde afwijkingen aan in het subcorticale beloningssysteem en het corticale cognitieve controlesysteem, dat wil zeggen de hersengebieden en hersencircuits die betrokken zijn bij motivatie, hunkering, impulsiviteit en besluitvorming. Dit leidde tot het inzicht dat drugsverslaving een ziekte in de hersenen is en dus een behandelbare aandoening, in plaats van een morele zwakte. Volkow richt zich in haar onderzoek ook op obesitas, een aandoening die net als verslaving vaak wordt geassocieerd met persoonlijke zwakte. Ze initieerde een nieuw onderzoeks- en behandelmodel voor zowel verslaving als obesitas. Daarnaast heeft Volkow belangrijke bijdragen geleverd aan de neurobiologie van ADHD en veroudering.
In haar werk als onderzoeker en directeur van een van de grootste onderzoeksinstituten van de wereld heeft Volkow zich ook een groot voorvechter getoond van de rechten van patiënten met een verslaving of obesitas. Ze roerde zich in belangrijke ‘mind versus brain’-discussies, onder meer met de Dalai Lama in India. Mede door haar inzet is de stigmatisering van patiënten met verslaving of obesitas gereduceerd.
Erepromotor is prof. dr. Wim van den Brink, hoogleraar Klinische epidemiologie op het gebied van de verslavingszorg aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA).

 

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen