5 tips om longontsteking bij ouderen te helpen voorkomen

12 november Wereld Longontsteking Dag

Jaarlijks belanden er 35.000 mensen in het ziekenhuis met een longontsteking, waarvan ruim de helft vijfenzestigplusser is. In totaal worden er elk jaar 125.000 Nederlanders getroffen door een longontsteking. Huisarts Ted van Essen geeft tips hoe ouderen zich daar tegen kunnen wapenen omdat zij door hun lagere weerstand sneller besmet kunnen raken.

Van Essen, bekend als tv-dokter, vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor longontsteking bij ouderen en doet dit nu, omdat het 12 november Wereld Longontsteking Dag is. De tips van Dr. Van Essen om longontsteking te helpen voorkomen zijn:

  1. Eet gezond, beweeg en zorg voor frisse buitenlucht
  2. Neem voldoende rust
  3. Stop met roken
  4. Was vaker uw handen, dit voorkomt dat bacteriën zich kunnen verspreiden
  5. Overweeg u te laten vaccineren tegen griep en pneumokokken als u een kwetsbare gezondheid heeft (vraag advies aan uw huisarts)

Tot slot: als u hoest of niest, doe dat dan in een papieren zakdoekje (of in de plooi van uw elleboog) en was daarna uw handen. Hiermee helpt u voorkomen dat u anderen aansteekt.

Ouderen kwetsbaarder

Symptomen van longontsteking zijn koorts, hoesten, benauwdheid, spierpijn, pijn bij het ademhalen en vermoeidheid. Bij ouderen verloopt een longontsteking vaak ernstiger en kan het weken tot maanden duren voordat ze weer de oude zijn. Ook hebben veel ouderen tijdelijk hulp nodig van anderen1. Om gezond en actief de winter door te komen en ouderen te helpen om hun dagelijkse dingen te kunnen blijven doen, geeft huisarts Ted van Essen zijn vijf handige tips.

Pneumokokken

Vaak wordt longontsteking veroorzaakt door besmetting met de pneumokokkenbacterie. Pneumokokken zijn beruchte bacteriën. Besmetting door pneumokken vindt plaats door hoesten of niezen. Ook via zoenen en via de handen kan de bacterie worden overgebracht.

Omdat het in de wintermaanden kouder is, is de kans groter om een longontsteking te krijgen2.

Kijk voor meer informatie op www.longfonds.nl/longontsteking of http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Longontsteking

[1]  Wyrwich KW, Yu H, Sato R, Powers JH. Observational longitudinal study of symptom burden and time for recovery from community-acquired pneumonia reported by older adults surveyed nationwide using the CAP Burden of Illness Questionnaire. Patient Relat Outcome Meas. 2015 Jul 30;6:215-23.

2https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/longontsteking-winters-probleem

Via griepWegWijs

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen