€45 miljoen voor de voortzetting van zijn pulmonale-en aortaklep programma’s

Xeltis haalt €45 miljoen op in overtekende serie C financiering voor de voortzetting van zijn pulmonale-en aortaklep programma’s. De grootste investeringsronde voor een privaat bedrijf in medische hulpmiddelen in Europa in 2017.

 

“Xeltis wil graag patiënten met kunsthartkleppen, die vaak na enige tijd vervangen moeten worden, een alternatief bieden met zijn nieuwe techniek om hartkleppen te herstellen. Dit zal uiteindelijk het leven van de patiënten verbeteren en de zorgkosten verminderen,” zegt Xeltis Chief Executive Officer (CEO) Laurent Grandidier. “Deze forse financiering helpt bij het voortzetten van onze strategie. Zo ondersteunt het een snelle ontwikkeling van onze pulmonale-en aorta hartklep programma’s en kan het, door onze nieuwe aanpak om hartkleppen te herstellen, de behandeling van defecte hartkleppen veranderen.”

Xeltis hartkleppen stellen het eigen lichaam in staat een hartklep te herstellen via een natuurlijk proces genaamd Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Met ETR vormt de patiënt zelf eigen weefsel binnenin de Xeltis hartklep waardoor een nieuwe, natuurlijke en volledig functionele hartklep ontstaat. Door ETR worden de geïmplanteerde hartkleppen van Xeltis langzaam vervangen door natuurlijk weefsel en geabsorbeerd. De bio-absorbeerbare polymeren waar Xeltis’ hartkleppen van zijn gemaakt zijn gebaseerd op onderzoek waarvoor de Nobelprijs is toegekend.

Lopende programma’s

Xeltis’ eerste resultaten van het preklinische programma van de aorta hartklep zijn gepresenteerd tijdens TCT 2017, gewijd aan Xeltis’ innovatieve technologie. De gegevens zien er veelbelovend uit. Ze tonen goede hemodynamische eigenschappen en volledig functionele kleppen in vivo aan, twaalf maanden na implantatie.

De eerste klinische haalbaarheidsstudie voor de pulmonale hartklep, ‘Xplore-I’ loopt nu in Europa en Azië. In januari keurde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) een Investigational Device Exemption (IDE) goed voor een vroeg haalbaarheidsonderzoek (Early

Feasibility Study – EFS), voor het implanteren van Xeltis’ pulmonaalkleppen in tien patiënten.Momenteel nemen vier vooraanstaande centra in de Verenigde Staten deel aan de klinische studie Xplore-II. Al eerder maakte Xeltis gegevens bekend over een haalbaarheidsstudie naar vaatprotheses in kinderen. De studie toonde positieve resultaten, zonder nadelige effecten gerelateerd aan de prothese en een duidelijke verbetering van de algemene toestand van de patiënt.

Momenteel onderzoekt Xeltis verdere toepassingen voor zijn innovatieve technologie om andere hartkleppen en bloedvaten te herstellen.

Over hartklepoperaties

In geïndustrialiseerde landen heeft ongeveer twee procent van de bevolking te maken met hartaandoeningen. Ieder jaar ondergaan honderd duizenden patiënten hartklep operaties. Patiënten met kunsthartkleppen lopen het risico dat klep na enige tijd vervangen moet worden. Ook ondervinden patiënten veel bijwerkingen vanwege langdurige medicatie. De nieuwe aanpak van Xeltis om hartkleppen te herstellen kan problemen met bestaande kunsthartkleppen oplossen en de levens van honderd tot duizenden patiënten verbeteren.

Ook zal het mogelijk de zorgkosten verminderen.

Financiering

De financiering werd geleid door een wereldwijde strategische investeerder met verdere deelname van venture capital fonds Ysios Capital en een aantal grote private investeerders.

Bestaande institutionele investeerders (LSP, Kurma partners en VI partners) en private investeerders namen ook deel aan de financiering. De serie C financiering ondersteunt toekomstige klinische activiteiten en verdere product- en marktontwikkeling van Xeltis’ vernieuwende pulmonale en aorta-klep programma’s. Dit is de grootste investeringsronde voor een privaat bedrijf in medische hulpmiddelen in Europa in 2017.

Over Xeltis

Xeltis is een bedrijf dat met baanbrekende wetenschap de eerste hartkleppen en bloedvaten ontwikkelt die het eigen lichaam in staat stellen een defecte hartklep te herstellen via een natuurlijk proces genaamd Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Inmiddels worden de eerste hartkleppen klinisch getest.

De cardiovasculaire implantaten van Xeltis zijn gemaakt van bioabsorbeerbare polymeren op basis van wetenschappelijk onderzoek waarvoor de Nobelprijs is toegekend.

Bron: Xeltis

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen