Tycho Brug uit Enschede wint de Philips Afstudeerprijs voor Biomedische Technologie voor verbeteringen loopmodel voor exoskelet

0
1749
successful person making use of innovative technologies

Op 27 november ontvangt Twentenaar Tycho Brug (Universiteit Twente) de Philips Afstudeerprijs voor Biomedische Technologie van 3.000 Euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Tycho is geboren en getogen in Haaksbergen en zat op het Assink Lyceum. Op dit moment woont hij in Enschede. Hij onderzocht hoe de besturing van een exoskelet kan worden verbeterd. Philips wil met deze prijs het belang benadrukken van innovaties op het gebied van Biomedische Technologie, één van de richtingen waar Philips HealthTech zich op richt om de duurzame gezondheidszorg van de toekomst te realiseren.

Een exoskelet is een uitwendig ‘kunstskelet’, waarmee mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. Bij de huidige exoskeletten hebben mensen nog krukken en veel handmatige besturing nodig om te voorkomen dat ze vallen en om in verschillende situaties (trap, helling, en ongelijke ondergrond) te kunnen lopen.
Tycho onderzocht hoe de aansturing van het exoskelet verder kan worden verbeterd op basis van een bestaand model van het menselijk lopen, dat uitgaat van allerlei natuurlijke reflexen en signalen in onze benen. Hij heeft dat model uitgebreid zodat mensen met een handicap een kleinere kans hebben op vallen. Vervolgens heeft hij het model getraind met behulp van gemeten loopbewegingen van mensen. Als laatste stap heeft hij het verbeterde model getest met gezonde proefpersonen op een robotische looptrainer (de Lopes). Daaruit bleek dat het nieuwe model in staat was om soepel te reageren op de bewegingen van de proefpersonen. Het exoskelet kon automatisch en op een natuurlijke manier een deel van de beweging overnemen, zonder de proefpersonen te beperken in hun bewegen.

Het doel van dit onderzoek is om de aansturing van exoskeletten zo te verbeteren dat deze natuurlijker aanvoelen en automatisch reageren op veranderingen in de omgeving. Hierdoor worden in de toekomst krukken overbodig en wordt bewegen met behulp van een exoskelet gemakkelijker, menselijker en robuuster.
Tycho zou het geweldig vinden als mensen met een loophandicap in de toekomst kunnen staan en bewegen. Op dit moment onderzoekt hij als junior onderzoeker hoe hij het model verder kan verbeteren zodat het ook andere verstoringen in de omgeving automatisch kan corrigeren. ‘Het leuke van mijn onderzoek is dat het een technische uitdaging is, maar dat het ook direct gericht is op de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een handicap.’
De afstudeerprijs ervaart hij als een erkenning van zijn onderzoek. ‘Ik heb veel tijd gestoken in mijn onderzoek en heb hard gewerkt om het model te verbeteren en te testen. Het is leuk dat dit met deze prijs gewaardeerd wordt.’

De prijs wordt op 27 november in Haarlem uitgereikt door Michel van Bruggen, Department Head In-Body Systems bij Philips Research. Dan wordt ook de Philips Afstudeerprijs voor Data Science in Health Care van 3.000 Euro uitgereikt, door Milan Petkovic, Department Head Data Science bij Philips Research. Deze prijs is toegekend aan Stefan ten Eikelder (Tilburg University).

De jurering van de prijzen was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen (zie ook: www.khmw.nl).