Tool om pijn bij geslachtsgemeenschap te meten

Array
Seksuologe Reinhilde Melles van Maastricht UMC+ boekt goede resultaten met nieuw instrument

Klinisch psychologe/ seksuologe Reinhilde Melles van het Maastricht UMC+ heeft in het kader van haar promotie-onderzoek een tool ontwikkeld om pijn bij de geslachtsgemeenschap te kunnen onderzoeken. Met dit nieuw instrument, de Vaginal Pressure Inducer (VPI), kan geleidelijk toenemende vaginale druk worden toegediend.

De VPI is bij 41 seksueel functionerende vrouwen getest in combinatie met seksuele en niet-seksuele films. Voor het eerst is vastgesteld dat seksuele opwinding een sterk positieve invloed heeft op de beleving en tolerantie van vaginale druk. Vaginale druk kan wel degelijk opwindend zijn, is dan ook de conclusie, hetgeen een belangrijke boodschap is voor de 15 procent van de vrouwen die lijden aan een genitale pijnstoornis. De bevindingen van Melles en haar collegae zijn onlangs in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sex and Marital Therapy gepubliceerd.

Ballon
De VPI bestaat uit een latex ballon die geleidelijk wordt gevuld met lauw-warm water, en is bevestigd aan een soort handvat in een broekje met klittenband. Als vrouwen dit broekje aantrekken, komt de ballon in de opening van de vagina terecht. De vaginale druk kan door middel van een (water)pomp met afstandsbediening worden gecontroleerd. Door dit broekje en de afstandsbediening kan vaginale druk worden toegepast. Tijdens deze eerste studie keken de vrouwen naar seksuele en neutrale films, waarbij de vaginale ballon geleidelijk werd gevuld. Zodra de vaginale druk onaangenaam werd gevonden, drukten de vrouwen op een knop om de druk te beëindigen, waarna met behulp van een vragenlijst de beleving van de vaginale druk en de ervaren seksuele opwinding werden gescoord.

Relevantie
Pijn bij het vrijen komt regelmatig voor. Een op de drie jonge vrouwen heeft af en toe pijn bij het vrijen, en circa 15 procent van de vrouwen heeft een chronische genitale pijnstoornis, waardoor gemeenschap onmogelijk kan worden. De VPI lijkt een zeer geschikt instrument voor onderzoek naar genitale pijn. In een volgende studie zal dit worden getest bij vrouwen met genitale pijn en/of negatieve ervaringen met seksualiteit. Daarnaast kan de VPI waarschijnlijk ook worden gebruikt voor diagnostiek en behandeling van vrouwen met genitale pijn, bijvoorbeeld door het aanleren van een positieve associatie tussen vaginale druk en seksuele opwinding. Het plan is om de VPI verder te ontwikkelen zodat dit instrument in de toekomst thuis kan worden gebruikt als zelfhulp-instrument bij genitale pijn, of om de vagina op te rekken bij vrouwen die een vernauwde vagina hebben door medische aandoeningen/ ingrepen en bij transgenders. Ook voor mensen met een ernstige handicap zijn er mogelijkheden om met behulp van dit instrument meer te kunnen genieten van seksualiteit.

Stimulerend
Internationale media hebben enthousiast gereageerd op de VPI, waarbij de tool vooral als lustinstrument is neergezet. Hoewel dat niet de opzet van de studie was, is er niks mis mee als de VPI als lustinstrument op de markt zou komen. Het vergroten van lust heeft immers een positieve invloed op het verminderen van pijn bij het vrijen. Bovendien helpt deze aandacht hopelijk ook om het taboe op seksuele problemen te doorbreken.

Bron: Maastricht Universitair Medisch Centrum+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen